Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Atelier Amaro z rekomendacją Slow Food Polska!


22 października 2012 Newsfood redakcja
Atelier Amaro
W czwartek, 18 października „Atelier Amaro” z szefem kuchni Wojciechem Modestem Amaro otrzymało prestiżową rekomendację Slow Food Polska.
Jest to pierwsza w Warszawie restauracja, która może poszczycić się takim wyróżnieniem i druga w Polsce (w 2006 roku podobne wyróżnienie spotkało restaurację „Romantyczna” dr Ireny Eris).  Rekomendacja Slow Food to w całej Europie najbardziej szanowane wyróżnienie obok michelinowskich gwiazdek. (O  gwiazdkach Michelin czytaj tu). Slow Food jednak w promowaniu dobrej kuchni i gastronomii podkreśla bardziej związek restauracji z terytorium i lokalnymi produktami, ich świeżość oraz sezonowość. W uzasadnieniu przyznania rekomendacji czytamy, że „Atelier Amaro” otrzymuje ją „za odwagę i kreatywność w kulinarnej interpretacji polskich i lokalnych produktów”. Dodatkowo, Slow Food dziękuje Wojtkowi Modestowi Amaro i jego zespołowi „za ukazanie świeżej twarzy i odkrycie nieznanej dotąd natury kuchni polskiej”.
“To wyróżnienie jest dla mnie szczególnie ważne. Może niektórzy się zdziwią, ale jest to pierwsze wyróżnienia, jakie otrzymuję w Polsce” – przyznaje Wojciech Modest Amaro. „Jesteśmy zaledwie drugą restauracją w Polsce wyróżnioną w ten sposób. Jest do docenienie ogromnego wkładu pracy w promowanie idei slow food przez naszą restaurację nie tylko w Polsce, ale i na świecie. I po trzecie jest to spełnienie marzeń, gdyż udowodniliśmy, że ciężką pracą można w środku wielkiego miasta dbać o polskie i regionalne produkty i promować je. To dla nas ogromny zaszczyt i niewątpliwa nobilitacja”.Jacek Szklarek, prezes Slow Food Polska, podkreśla, że „zaangażowanie Wojtka Modesta Amaro w poszukiwanie wyjątkowych, polskich produktów i interpretowanie ich w autorski i mistrzowski sposób, to coś niezwykłego w polskiej gastronomii. Dzisiaj Atelier Amaro prawie w 80-90% pracuje na bazie polskich produktów i daje innym przykład, że na wyciągnięcie ręki mamy takie perełki jak sieja z Suwalszczyzny, jagnięcina podhalańska, zioła Maćka Jabłońskiego, dzikiego łososia bałtyckiego czy miody pitne Maćka Jarosa, nalewki Karola Majewskiego, nie wspominając o ziemniaczanych wódkach z Polmosu w Siedlcach. Dzisiaj na świecie każdy szanujący się szef kuchni musi mieć świadomość, że jest częścią i zwieńczeniem długiego łańcucha, który zaczyna się u rolnika, hodowcy i przetwórcy materii pierwszej”. Slow Food jest międzynarodową organizacją, która w manifeście określa swój cel jako: „ochrona prawa do smaku”. Powstała w 1986 roku we Włoszech i od początku zajęła się wspieraniem niewielkich, regionalnych producentów żywności – szczególnie żywności dobrej, czystej i podlegającej sprawiedliwym zasadom handlu. Wojciech Modest Amaro zasłynął podczas wieloletniej pracy w warszawskiej restauracji „Amber Room” przy Polskiej Radzie Biznesu. Z tego okresu pochodzi jego pierwsza książka „Kuchnia Polska XXI wieku”. W 2010 roku zaś opublikował wspaniale wydaną pozycję „Natura Kuchni Polskiej”, która znalazła się na 4 miejscu wśród najlepszych książek kulinarnych na świecie (Best World Cookbook Award). Od września 2011 roku Amaro prowadzi własną restaurację „Atelier Amaro”. W sierpniu 2012 r. Wojtek Modest Amaro zorganizował w Polsce IV edycję „Cook it Raw” – jedno z najbardziej elitarnych i inspirujących wydarzeń kulinarnych o zasięgu globalnym. Czytaj także:  Atelier Amaro – projekt autorski.

POLECANE KSIĄŻKI