Kulinarny BazArt w MOCAK-u

MOCAK

Już 21 września odbędzie się kolejna edycja bezgotówkowych targów BazArt, które organizuje MOCAK Muzeum Sztuki Współczesnej w Krakowie. Podczas ostatniej tego lata edycji targów, uczestnicy będą mogli wymienić się własnoręcznie przygotowanymi przetworami.|Już 21 września odbędzie się kolejna edycja bezgotówkowych targów BazArt, które organizuje MOCAK Muzeum Sztuki Współczesnej w Krakowie. Podczas ostatniej tego lata edycji targów, uczestnicy będą mogli wymienić się własnoręcznie przygotowanymi przetworami.|Już 21 września odbędzie się kolejna edycja bezgotówkowych targów BazArt, które organizuje MOCAK Muzeum Sztuki Współczesnej w Krakowie. Podczas ostatniej tego lata edycji targów, uczestnicy będą mogli wymienić się własnoręcznie przygotowanymi przetworami.|Już 21 września odbędzie się kolejna edycja bezgotówkowych targów BazArt, które organizuje MOCAK Muzeum Sztuki Współczesnej w Krakowie. Podczas ostatniej tego lata edycji targów, uczestnicy będą mogli wymienić się własnoręcznie przygotowanymi przetworami.|Już 21 września odbędzie się kolejna edycja bezgotówkowych targów BazArt, które organizuje MOCAK Muzeum Sztuki Współczesnej w Krakowie. Podczas ostatniej tego lata edycji targów, uczestnicy będą mogli wymienić się własnoręcznie przygotowanymi przetworami.|Już 21 września odbędzie się kolejna edycja bezgotówkowych targów BazArt, które organizuje MOCAK Muzeum Sztuki Współczesnej w Krakowie. Podczas ostatniej tego lata edycji targów, uczestnicy będą mogli wymienić się własnoręcznie przygotowanymi przetworami.
Koniec lata tuż-tuż. Dni są coraz krótsze, wieczory chłodniejsze – jesień zbliża się wielkimi krokami. Nadszedł czas, gdy smaki dojrzewających w słońcu owoców i warzyw zamykamy w słoikach z przetworami. Smakowite dżemy, marynaty, soki i nalewki, które wypełniają spiżarniane półki warto zabrać ze sobą do MOCAK-u i spotkać się tam z innymi pasjonatami przetworów. W bezpłatnej bazArtowej wymianie weków może wziąć udział każdy miłośnik sporządzania zimowych zapasów. W programie wrześniowego BazArtu znajdą się między innymi Przetworki, czyli warsztaty pod okiem specjalisty, który przedstawi ciekawe pomysły oraz przyrządzi przetwory wraz z uczestnikami. Targi będą okazją do podzielenia się autorskimi przepisami kulinarnymi z innymi pasjonatami gotowania. Przesłane i przyniesione do MOCAK-u receptury zawisną na specjalnej BazArtowej „tablicy ogłoszeniowej”. Patner BazArtu, Fundacja Partnerstwo dla Środowiska, przygotuje na MOCAK-owe targi wyjątkową grę miejską „Sztuka jedzenia”. Zabawa dla prawdziwych smakoszy i miłośników przygody rozpocznie się przy Targu Pietruszkowym na Rynku Podgórskim w Krakowie. Każdy uczestnik otrzyma jabłko od lokalnego producenta, mapę oraz wskazówki, jak dotrzeć do kolejnego punktu gry, gdzie czekać będzie kolejna szarada i zadanie do rozwiązania. Dotarcie do mety będzie wymagało od uczestników wyostrzenia wszystkich zmysłów. Ponadto bazArtowicze będą mogli wziąć udział w oprowadzaniu po wystawie „Ekonomia w sztuce” a najmłodsi uczestnicy zapoznają się z podstawowymi pojęciami ekonomicznymi słuchając Kajetana Wolniewicza, aktora krakowskiego Teatru Ludowego, czytającego fragmenty książki „Pestka, drops, cukierek. Liczby kultury”. Wrześniowy BazArt to także możliwość uzupełnienia domowych biblioteczek – MOCAK Bookstore zapewnia wszystkim obecnym na targach specjalny rabat na literaturę kulinarną. MOCAK oraz uczestnicy BazArtu zaangażują się również w pomoc szczeniakom i kociętom, przekazując Schronisku dla Bezdomnych Zwierząt karmę i zabawki.   BazArty są wydarzeniem towarzyszącym wystawie Ekonomia w sztuce, poruszającej problem relacji pomiędzy pieniądzem a sztuką. Jednym z motywów przewodnich wystawy jest banknot. BazArty przewrotnie z niego rezygnują. Sugerują, że życie bez pieniędzy mogłoby być możliwe. Przetwory – wymień dżem na ogórki! Start: 21 września, godz. 12:00, wstęp wolny MOCAK Muzeum Sztuki Współczesnej w Krakowie, ul. Lipowa 4, www.mocak.pl

reklama