Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Co Polacy jedzą w pracy?


24 lutego 2015 Newsfood redakcja
123rf.com
Wśród pracowników biurowych panuje przekonanie, że dłuższa przerwa na ciepły posiłek to strata czasu, który mogą przeznaczyć na załatwienie spraw zawodowych. Tymczasem według najnowszych danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) okazuje się, że regularne jedzenie w ciągu dnia może podnieść naszą efektywność nawet o 20%. Jak zachować regularny tryb odżywiania i jednocześnie zaoszczędzić czas w pracy?

Badania pokazują, że ponad 40% Polaków uważa, że odżywia się zdrowo. Jednak deklaracje mijają się z rzeczywistością, bo  regularny sposób odżywiania się wymaga co najmniej dwóch przerw na jedzenie w czasie pracy, a aż jedna trzecia aktywnych zawodowo Polaków w ciągu ośmiogodzinnego dnia pracy je zaledwie jeden posiłek. W 73% przypadków jest to słona przekąska na drugie śniadanie, która nie posiada wartości odżywczych i jedynie chwilowo zaspokaja głód*. „Nieregularność posiłków powoduje wolniejsze myślenie i problemy z koncentracją, ale też zmniejsza wydatek energetyczny organizmu. Osoby spożywające posiłki chaotycznie mają mniejszą termogenezę, a więc są narażone na dodatni bilans energetyczny, a w konsekwencji na znaczny wzrost masy ciała i otyłość”, wyjaśnia Aneta Strelau, dietetyk kliniczny z Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Posiłek w pracy nie tylko pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, ale też zwiększa motywację  do działania, zwłaszcza gdy spożywamy go w towarzystwie współpracowników. Kulturę wspólnego posiłku w pracy można zauważyć zwłaszcza w młodych firmach, które coraz częściej starają się propagować ten trend. „Spośród osób zamawiających posiłki z platformy PizzaPortal.pl dużą grupę stanowią właśnie pracownicy biurowi, dla których jest to czysta wygoda i oszczędność czasu. Era fast foodów i niezdrowych przekąsek powoli się kończy. Polacy są coraz bardziej świadomi tego co jedzą, więc obiad ze sprawdzonej restauracji, zamówiony online, jest dużym udogodnieniem, szczególnie dla osób aktywnych zawodowo – komentuje Lech Kaniuk, dyrektor zarządzający PizzaPortal.pl, platformy do zamawiania jedzenia online.

* Badanie „Co Polacy jedzą w pracy?” przeprowadzone w 2013r.  przez pracownię badawczą IPSOS


POLECANE KSIĄŻKI