Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Co się jada na plebanii „Ojca Mateusza”?


31 października 2014 Newsfood redakcja
„Przysmaki Ojca Mateusza. Domowa kuchnia Natalii” to świeżo opublikowana książka – nie tylko kulinarna.

Natalia Borowik, grana przez Kingę Preis, to jedna z najbarwniejszych postaci szalenie popularnego serialu Ojciec Mateusz. W 12. sezonie serialu gospodyni filmowego księdza z Sandomierza wydaje książkę z przepisami. Wątek ten był sukcesywnie wprowadzany od początku bieżącego sezonu. W odcinku emitowanym w minionym tygodniu Natalia po raz pierwszy trzymała w rękach swój kulinarny pamiętnik. W książce „Przysmaki Ojca Mateusza” zawarto kilkadziesiąt starannie wybranych i sprawdzonych przepisów gospodyni Ojca Mateusza. przysmaki-ojca-mateusza-domowa-kuchnia-natalii-b-iext26565935Większość z nich to smakowite potrawy kuchni regionalnej. Ponadto – niejako na deser – interesujące, zabawne opowieści, z których dowiemy się więcej o lubianych serialowych bohaterach – samej Natalii, księdzu Mateuszu, Pluskwie, aspirancie Noculu. Filmowa gospodyni z właściwym sobie humorem, barwnym językiem opisuje życie plebanii, jej mieszkańców i gości. Przy okazji przywołuje przepisy na przygotowywane przez siebie potrawy, przygody związane z ich gotowaniem, opisy postaci, które przez serial przewinęły się, ale nie pozostały w nim dłużej. Jednym słowem – serial widziany od kuchni. Dosłownie! Patroni medialni książki: „Przepisy Czytelników”, „Gotuj Krok po Kroku”, Sens, Radio Plus, Wirtualna Polska,  durszlak.pl, przeczytam.pl, Burmistrz Sandomierza. Partnerem wydania jest TVP.

Książka „Przysmaki Ojca Mateusza. Domowa kuchnia Natalii”, Wydawnictwo Zwierciadło 2014, s.240 do kupienia w naszej księgarni

 


POLECANE KSIĄŻKI