Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Cykl spotkań o japońskich smakołykach


13 czerwca 2013 Newsfood sylwester.ciach
Magdalena Tomaszewska-Bolałek i Wydawnictwo Hanami zapraszają w czerwcu na szereg spotkań poświęconych japońskiej kuchni. Spotkania - odbywające się w różnych miastach Polski - obejmować będą cztery bloki tematyczne: Japońskie przyprawy, Japonia na słodko, Japońskie słodycze i Smaki Japonii i połączone będą z promocją najnowszej książki autorki. Wstęp na wszystkie wydarzenia jest bezpłatny. Poniżej przedstawiamy szczegoły dotyczące terminów i konkretnych spotkań.

—– x —– 13.06. 2013, godz. 18:00, Warszawa (Galeria Azjatycka Muzeum Azji i Pacyfiku, ul. Freta 5) Japonia na słodko Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka książki Japońskie słodycze, opowie o świętach i festiwalach z Kraju Kwitnącej Wiśni oraz towarzyszących im łakociach, a także zaprezentuje „słodki kalendarz” – najpopularniejsze słodycze z każdego miesiąca. Spotkanie połączone z promocją książki Japońskie słodycze. —– x —– 14.06. 2013, godz. 12:00, Włoszczowa (Magia Książek, ul. Przedborska 10, Włoszczowa ) 14.06. 2013, godz. 16:00, Ostrowiec Świętokrzyski (Odeon, ul. Polna 27, Ostrowiec Świętokrzyski) 14.06. 2013, godz. 18:00, Kielce (Pod zegarem, ul. Warszawska 6, Kielce) 15.06. 2013, godz. 11:00, Kraków ( „WBP w Krakowie”, budynek Małopolskiego Ogrodu Sztuki, ul. Rajska 12, wejście od ul. Szujskiego) 15.06. 2013, godz. 15:00, Katowice (Galeria Rondo Sztuki, Rondo im. Gen. Jerzego Ziętka 1) 22.06. 2013, godz.18:45, Łask k/Łodzi (COLUMNA MEDICA, ul. Wakacyjna 8, spotkania podczas finału konkursu BLOGERCHEF) 23.06. 2013, Warszawa (Królikarnia, ul Puławska 113 A, spotkanie w ramach GOOD FOOD FEST 2013) 27.06. 2013, godz. 18:00, Gdańsk (Biblioteka Manhattan, Aleja Grunwaldzka 82, II piętro) Japońskie słodycze Serdecznie zapraszamy na spotkanie poświęcone sztuce cukierniczej Kraju Kwitnącej Wiśni. Magdalena Tomaszewska-Bolałek – japonista, dziennikarka i autorka książek (Tradycje kulinarne JaponiiJapońskie słodycze) opowie o ciasteczkach ryżowych z kilkusetletnią tradycją, łakociach serwowanych podczas ceremonii herbacianej, najmodniejszych tokijskich deserach oraz wielu innych specjałach. Spotkanie połączone z promocją książki Japońskie słodycze. kuchnia japońska spotkania —– x —– 9.06. 2013, godz. 16:00, Warszawa (Centrum Sztuki Fort Sokolnickiego, ul. Czarnieckiego 51, spotkanie w ramach Dnia Dobrych Smaków) Japońskie przyprawy Kuchnia japońska słynie ze smacznych, zdrowych, świeżych i pięknie podanych potraw. Ryby, warzywa, mięsa, owoce morza czy makarony potrzebują odpowiednich dodatków. Wprawdzie w Kraju Kwitnącej Wiśni używa się bardzo mało przypraw, ale to dzięki nim jedzenie nabiera tak charakterystycznego smaku. Ideą kuchni Nipponu jest wydobywanie aromatu produktów, a nie przytłumianie go. Sos sojowy, mirin, miso, sanshō, ocet ryżowy, shiso, wasabi czy tōgarashi, to kilka przykładowych dodatków używanych w kuchni japońskiej – poznaj je i dowiedz się, jak możesz wykorzystać je w swojej kuchni. Spotkanie ilustrowane prezentacją multimedialną. —– x —– 22.06. 2013, godz.17:45, Łask k/Łodzi (COLUMNA MEDICA, ul. Wakacyjna 8, spotkanie podczas finału konkursu BLOGERCHEF) 23.06. 2013, Warszawa (Królikarnia, ul Puławska 113 A, spotkanie w ramach GOOD FOOD FEST 2013) Smaki Japonii Mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni słyną z zamiłowania do jedzenia. Przywiązują wagę nie tylko do smaku potraw, ale i do formy ich prezentacji. Dania japońskie są bardzo często swoistymi arcydziełami, wykonanymi ze szczególną troską o każdy szczegół. Emanują subtelnym pięknem, prostotą i minimalizmem. Smaki Japonii to spotkanie poświęcone sushi, sake i innym przysmakom z Kraju Kwitnącej Wiśni.  


POLECANE KSIĄŻKI