Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Czas Dobrego Sera


22 maja 2013 Newsfood sylwester.ciach
III edycja festiwalu “Czas Dobrego Sera”, odbywać się będzie od 1 do 2 czerwca w królewskim Sandomierzu. Dzień wcześniej serowarzy, mleczarze oraz pasjonaci przetwarzania mleka wezmą udział w sympozjum poświęconym tematyce serowarskiej. Tradycyjnie też festiwalowi towarzyszyć będzie konkurs na najlepszy polski ser Grand Prix 2013. W zeszłym roku głównym zwycięzcą okazał się ser „Kreuzer z Komina” autorstwa „Farmy pod Świerkami” Beaty i Leszka Futymów z Huty Szklanej w Wielkopolsce.

Jak mówi Jacek Szklarek, prezes Slow Food Polska, pomysłodawca i organizator festiwalu, „celem tej imprezy jest podnoszenie jakości polskiego mleczarstwa, tego na wielką i małą skalę oraz zwracanie uwagi polskiego konsumenta na różnorodność produktów na bazie mleka. Rozróżnianie dobrych produktów od kiepskich czy przeciętnych, to konieczność ustawicznej edukacji zarówno konsumenta, jak i samych producentów, którzy w tej edukacji odgrywają bezsprzecznie pierwszorzędną rolę. Dlatego, tak jak i w latach poprzednich, na naszym festiwalu nie ma miejsca na produkty seropodobne czy też na sery pakowane do worków termokurczliwych. Do udziału w naszym festiwalu zapraszamy wyłącznie najlepszych producentów serów zagrodowych, najlepsze polskie mleczarnie oraz zakłady przetwórstwa mleka. Obok nich prezentować się będą najlepsze sery importowane do Polski oraz inne produkty spożywcze, które zachwycają nas swoim smakiem”.

 

Na Sandomierskim rynku pojawi się blisko 50 producentów z ponad 200 rodzajami sera –

od klasycznego francuskiego Roqueforta czy Comte, poprzez włoskie Grana Padano

i Pecorino Toscano, na polskiej goudzie z kozieradką czy twarogach kończąc. Oczywiście, polskich serów będzie najwięcej i o to chodzi organizatorom. Jednak i tak, większość Polaków takich serów zapewne nigdy wcześniej nie widziała a żadnym sklepie.

FS002

 

Po raz pierwszy w tym roku na szeroką skalę obok serowarów do Sandomierza organizatorzy zaprosili polskich winiarzy. Jest ich już ponad setka, zaś 20 legalnie z banderolami sprzedaje swoje wino. „Ser i wino to para ponoć lepsza od małżeństwa, dlatego postaramy się wzrastać razem w tym niezawodnym duecie przez kolejne lata” puentuje Jacek Szklarek. Dodatkowo polskich winiarzy wzmocnią producenci z Węgier i Włoch, zaś gośćmi specjalnymi będą dwaj wybitni enolodzy: Peter Molnar oraz Sarolta Bardos, twórcy genialnych Tokajów.

 

Dużo powiedziano już o serach i o winie, a to nie koniec, bowiem w Sandomierzu skosztować będzie można prosto z beczki niepasteryzowanych i specjalnie uwarzonych na festiwal piw z kultowego Browaru Pinta, którego twórcy nie tylko wskrzesili piwowarstwo domowe, ale od kilku lat zgarniają prawie wszystkie trofea dla najlepszych piw i piwowarów w Polsce. Ziemowit Fałat, Marek Semla i Grzegorz Zwierzyna zapewniają, że ich oryginalne piwa jak: “Odsiecz Wiedeńska”, “Atak Chmielu”, “A’la Grodziskie” czy “Czarna Dziura” zawładną Sandomierzem i wszystkimi gośćmi, którzy tam się zjawią na początku czerwca.

 

Wracając zaś do serów – organizatorzy w tym roku zwracają szczególną uwagę na sery owcze, których w Polsce mamy jak na lekarstwo. Dość powiedzieć, że pod koniec lat 80-tych mieliśmy prawie 10 milionów owiec, a dzisiaj około 150 tysięcy. Cenny i praktyczny głos w tej sprawie zabiorą Sylwia Szlandrowicz (Ranczo Frontiera) i Roberto Rubino z Włoch.

 

Nie zabraknie degustacji komentowanych najlepszych serów na świecie pod okiem światowych autorytetów, jak Sebastiano Sardo czy Giampaolo Gaiarin. Polskę w degustacjach i dyskusjach reprezentować będą Edward Bajko (Prezes SM Spomlek), Wiktor Szwechowicz (Candia Polska) oraz  promotor serów zagrodowych Gieno Mientkiewicz.

fs003

 

Z kolei w sobotę wieczorem będziemy się bawić na sandomierskim rynku przy porywającej muzyce zespołu “Czeremszyna”, bowiem nic tak nie regeneruje po całym dniu pracy i wyczerpujących degustacjach jak wartki taniec – tak przynajmniej twierdzi mistrz góralskich hołupców, baca Wojtek Komperda. A ponieważ cała impreza przypada na weekend po Bożym Ciele i w Sandomierzu przez dwa dni ma pojawić się blisko 40 tysięcy gości, będzie kogo obtańcowywać.

 

Nie zabraknie też oryginalnych warsztatów i laboratoriów smaku, łączących polskie sery z oryginalnymi piwami z Browaru Pinta czy polskimi i zagranicznymi winami. Do tego Dzień Dziecka na bulwarach nadwiślańskich, zagroda ze zwierzętami dającymi mleko, konkursy, pokazy, rozmowy i wywiady z producentami prowadzone przez Marka Sztarka na scenie głównej, projekcje filmów kulinarnych w kinie Starówka, pokazy wyrabiania masła i oscypka, kursy warzenia piwa i jedyny w swoim rodzaju klimat Sandomierza – bezsprzecznie jednego z najpiękniejszych polskich miast. Do tego dojdą najbardziej znani producenci slowfoodowi, jak Staszek Mądry ze swoją „Kiełbasą Lisiecką”, Maciej Jaros ze swoimi wyjątkowymi miodami pitnymi, Zdzisław Bartelak z cukierni i lodziarni Consonni czy też Krzysztof Maurer ze swoimi naturalnymi sokami owocowymi i oryginalną Śliwowicą Łącką. Na festiwalu zadebiutuje też Cydr Ignaców.

FS011

 

Z pewnością festiwal „Czas Dobrego  Sera” nigdy nie pojawiłby się na polskim horyzoncie kulinarnym, gdyby nie praca i przychylność wielu osób. Tutaj słowa uznania w tym roku organizatorzy kierują do Pani vice Burmistrz Sandomierza dr Ewy Kondek, która królewskie bramy swojego miasta kolejny raz otwiera dla serowarów i smakoszy z całej Polski. Podziękowania też należą się Panu Prezesowi Edwardowi Bajce z SM Spomlek w Radzyniu Podlaskim, dzięki któremu nie tylko sery spod marki „Old Poland” odmieniły polskie mleczarstwo, lecz również duża mleczarnia z Radzynia, nie obawiała się wspierać małych producentów, tak by wspólnie podnosić poziom polskich serów. Wyrazy uznania należą się również Panu Prezesowi Markowi Zagórskiemu z Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej, który sprawił, że w festiwalu będą mogli wziąć udział wybitni specjaliści z zagranicy. Wszystkim wymienionym i niewymienionym już teraz należą się słowa szczerych podziękowań, jednak to wszystko nabierze innego sensu, kiedy w pierwsze dwa dni i noce czerwcowe będziemy mogli na własnym podniebieniu zweryfikować smak najlepszych polskich serów, win, piw i innych produktów spożywczych oraz spotkać się twarzą w twarz z ich producentami. Zapraszamy do Sandomierza!

Piątek, 31 maja Ratusz Sandomierski

  9.00   Sympozjum serowarskie „Czas Dobrego Sera” – adresowane do branży mleczarskiej i pasjonatów sera; oficjalne otwarcie – dr Jacek Szklarek, Prezes Slow Food Polska

  9.15   Co się składa na selekcję serów do handlu?” – Sebastiano Sardo (jeden z największych włoskich autorytetów w dziedzinie serów, główny selekcjoner serów dla globalnej sieci „Eataly”)

  9.45   „Czy i dlaczego polskie sery owcze są na zakręcie” – Sylwia  Szlandrowicz (Ranczo Frontiera)

10.30   „Warsztaty degustacyjne owczych serów z Polski, Włoch i Francji” – Sebastiano Sardo, Witkor Szwechowicz, Jacek Szklarek

11.15   Przerwa na kawę i herbatę

11.45   „Czy polskie mleczarstwo i polscy konsumenci dojrzeli do serów jakościowych?”– Edward Bajko (Prezes SM Spomlek, sery dojrzewające) oraz Wiktor Szwechowicz (Prezes Candia Polska, sery francuskie)

12.45  „Warunki sukcesu rynkowego produktów tradycyjnych i lokalnych na przykładzie serów Polski, UE i USA” – prof. dr hab. inż. Czesław Nowak (Uniwersytet Rolniczy Kraków)

13.15   Dlaczego sery mają być podniebne? – czyli dlaczego wypas pastwiskowy jest tak ważny przy produkcji serów” – Roberto Rubino (Prezes włoskiego stowarzyszenia „Formaggi Sotto il Cielo”)

13.45   Degustacja komentowana – Sebastiano Sardo (Slow Food; Eataly – Włochy), Gieno Mientkiewicz (promotor serów zagrodowych); Roberto Rubino (Formaggi Sotto il Cielo – Włochy); panel degustacyjny 5 wybitnych serów

14.30   Przerwa na obiad

15.30  Jak wytwarzać samemu szczepionki i czy to ma dzisiaj sens?” – praktyczne warsztaty pod kierunkiem Giampaolo Gaiarina (Fondazione Edmund Mach)

16.30   Profesjonalna ocena przez jury serów zgłoszonych do konkursu na najlepszy polski ser 2013 roku

17.00   Równolegle z oceną serów zgłoszonych do konkursu jest możliwość zwiedzenia Królewskiego Sandomierza z przewodnikiem oraz odbycia rejsu po wiśle z Kapitanem Prokopem

20.00   Uroczyste ogłoszenie laureatów konkursu na Najlepszy Polski Ser 2013 r. (ogłoszenie tegorocznych zwycięzców będzie poprzedzone wręczeniem rekomendacji Slow Food Polska zwycięzcom z poprzednich lat – Hotel Ciżemka)

20.30   Standing Party w ogródku i średniowiecznych piwnicach Hotelu Pod Ciżemką ze specjalnym menu na bazie produktów regionalnych i slowfoodowych, specjalnie dobranymi włoskimi, węgierskimi i polskimi winami oraz deską serów nagrodzonych w konkursie – kolacja przygotowana przez jednego z najlepszych w Polsce szefów kuchni Krzysztofa Żurka przy współpracy z Restauracją Ciżemka; DJ i tańce

Sobota, 1 czerwca Rynek Starego Miasta

10.00   Oficjalne otwarcie festiwalu „Czas Dobrego Sera”  przez Burmistrza Sandomierza Jerzego Borowskiego

   od tej godziny rusza degustacja i sprzedaż serów na festiwalowych stoiskach

  „Bursztynowa Komnata Sera” (scena główna) – miejsce, w którym trwać będą pokazy wytwarzania masła (godzina 12.00 – OSM Chmielnik), pokaz wytwarzania oscypka (godzina 17.00 – Baca Wojtek Komperda); Marek Sztark co godzinę przeprowadza wywiady z różnymi producentami obecnymi w Sandomierzu

   w trakcie festiwalu trwa głosowanie publiczności na najlepszy ser

   degustacja niepasteryzowanych piw z Browaru Pinta oraz win rekomendowanych przez przewodnik „Slow Wine”, win węgierskich (RAFA Supermarket) oraz win polskich producentów (specjalna strefa dla Browaru Pinta oraz dla winiarzy)

   co dwie godziny w jednej z sal Hotelu pod Ciżemką odbywają się „Laboratoria Smaku” z serami w roli głównej

 – co dwie godziny projekcja różnych filmów kulinarnych (Kino Starówka)

   na bulwarach nadwiślańskich mnóstwo atrakcji przygotowanych z myślą o dzieciach, które w tym dniu obchodzą Międzynarodowy Dzień  Dziecka

   zagroda z żywymi zwierzętami dającymi mleko (kozy, owce, krowy – bulwary nadwiślańskie)

20.00   Zamknięcie stoisk

20.00   Rozpoczęcie „Potańcówki” pod gołym niebem i przy muzyce na żywo wraz z zespołem „Czeremszyna” – Rynek Starego Miasta

Niedziela, 2 czerwca Rynek Starego Miasta

10.00   Otwarcie stoisk z degustacją i sprzedażą serów (program jak w sobotę)

12.00   Pokazy wytwarzania masła – OSM Chmielnik

15.00   Rozstrzygnięcie konkursu publiczności i wręczenie nagród

17.00   Zakończenie festiwalu


POLECANE KSIĄŻKI