Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Czerwiec z CookUp


7 czerwca 2013 Newsfood sylwester.ciach
Kuchnia japońska, prowansalska, portugalska oraz bułka z masłem, truskawkowe szaleństwo, vege grill i kręcimy lody to tematy zajęć, które odbędą się w czerwcu w studiu kulinarnym CookUp. Oprócz tego warsztaty z sous vide, technik przygotowania ryb oraz miejski piknik ze So Sweet Project.

Kulinarna awangarda to zajęcia dedykowane technice sous vide. Tajniki tej coraz bardziej popularnej metody gotowania zaprezentuje Łukasz Konik – szef kuchni hotelu Brant, najmłodszy członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni. W programie m. in.: łosoś gotowany w temperaturze 56 stopni C, dorsz w śmietance kawowej, pierś z kaczki z warzywami i sosem z czerwonego wina oraz ananas w syropie cukrowym z liściem laurowym i rozmarynem. Zajęcia odbędą się 13 czerwca.

 

Ryby to cykl warsztatów, na których oprócz przygotowywania dań na bazie ryb, uczestnicy uczą się także pracy z rybami (w tym m. in. patroszenia, skrobania i filetowania). Pierwsze zajęcia, które odbędą się  26 czerwca, poświęcone będą polskim rybom słodkowodnym. W programie: sandacz, karp, okoń, pstrąg  i sum. W menu: filet z sandacza na sałatce z bobu z sosem curry z miętą, smażony karp w migdałach z sosem z czerwonego wina, filet z okonia w cieście strudlowym z sosem aioli, filet z pstrąga na sałatce z kopru włoskiego, filet z suma pieczonego z pestkami dyni oraz zupa rybna.

 

Miłośnicy podróży nie powinni przegapić zajęć: Japonia od kuchni z Alicją Than z Izumi Sushi, Kulinarny Tour de France: prowansalskie inspiracje z Davidem Gaboriaud z After Work oraz Portugalia od kuchni z Januszem St. Andraszem. Dla amatorów słodkości przygotowano warsztaty: Truskawkowe  szaleństwo z Dominiką Krzemińską z restauracji Przegryź, Kręcimy lody z Krzysztofem Ilnickim z fabryki czekolady Callebaut oraz Miejski Piknik ze So Sweet Project.

Szczegóły dotyczące terminów zajęć oraz rezerwacji można znaleźć na stronie www.cookup.pl oraz na Facebook’u: https://www.facebook.com/CookUpStudio


POLECANE KSIĄŻKI