Czerwiec z CookUp

Kuchnia japońska, prowansalska, portugalska oraz bułka z masłem, truskawkowe szaleństwo, vege grill
i kręcimy lody to tematy zajęć, które odbędą się w czerwcu w studiu kulinarnym CookUp. Oprócz tego warsztaty z sous vide, technik przygotowania ryb oraz miejski piknik ze So Sweet Project.

reklama

Kulinarna awangarda to zajęcia dedykowane technice sous vide. Tajniki tej coraz bardziej popularnej metody gotowania zaprezentuje Łukasz Konik – szef kuchni hotelu Brant, najmłodszy członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni. W programie m. in.: łosoś gotowany w temperaturze 56 stopni C, dorsz w śmietance kawowej, pierś z kaczki z warzywami i sosem z czerwonego wina oraz ananas w syropie cukrowym z liściem laurowym i rozmarynem. Zajęcia odbędą się 13 czerwca.

 

Ryby to cykl warsztatów, na których oprócz przygotowywania dań na bazie ryb, uczestnicy uczą się także pracy z rybami (w tym m. in. patroszenia, skrobania i filetowania). Pierwsze zajęcia, które odbędą się  26 czerwca, poświęcone będą polskim rybom słodkowodnym. W programie: sandacz, karp, okoń, pstrąg  i sum. W menu: filet z sandacza na sałatce z bobu z sosem curry z miętą, smażony karp w migdałach z sosem z czerwonego wina, filet z okonia w cieście strudlowym z sosem aioli, filet z pstrąga na sałatce z kopru włoskiego, filet z suma pieczonego z pestkami dyni oraz zupa rybna.

 

Miłośnicy podróży nie powinni przegapić zajęć: Japonia od kuchni z Alicją Than z Izumi Sushi, Kulinarny Tour de France: prowansalskie inspiracje z Davidem Gaboriaud z After Work oraz Portugalia od kuchni z Januszem St. Andraszem. Dla amatorów słodkości przygotowano warsztaty: Truskawkowe  szaleństwo z Dominiką Krzemińską z restauracji Przegryź, Kręcimy lody z Krzysztofem Ilnickim z fabryki czekolady Callebaut oraz Miejski Piknik ze So Sweet Project.

Szczegóły dotyczące terminów zajęć oraz rezerwacji można znaleźć na stronie www.cookup.pl oraz na Facebook’u: https://www.facebook.com/CookUpStudio