Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Dłuższy weekend – okazja na zdrowie!


26 maja 2014 Newsfood redakcja
Jest najważniejszym posiłkiem spożywanym w ciągu dnia. Większą wagę przywiązują do niego kobiety niż mężczyźni. Pozwala na powrót do czasów dzieciństwa. O czym mowa? Badania pokazują, że śniadanie, zwłaszcza weekendowe, to doskonały moment, by spędzić czas w rodzinnej atmosferze, a przede wszystkim, by jeść zdrowiej. Zatem zacznijmy wcześniej weekend, przecież środa to mała sobota!

Instytut Badawczy ARC Rynek i Opinia sprawdził, jakie posiłki mają dla Polaków największe znaczenie. Analizując nasze zachowanie, dowiódł, że śniadanie w opinii kobiet i młodych mam jest nawet ważniejsze od obiadu! Jaki był tego powód? Śniadanie dostarcza porcji witamin na cały dzień. Dlaczego więc co piąty ankietowany nie traktuje pierwszego posiłku jako ważnego? Okazało się, że Polacy nie lubią jadać wcześnie, nie odczuwają wtedy głodu, nie mają czasu na przygotowanie, a tym bardziej na zjedzenie w domowym zaciszu pełnowartościowego śniadania. Tymczasem szklanka pełnego witamin, składników mineralnych i błonnika soku to prosty i szybki sposób na dostarczenie organizmowi potrzebnej porcji warzyw lub owoców. Weekend znaczy zdrowo i rodzinnie Śniadania to nie tylko konkretny posiłek, to również schemat pewnych zachowań. Śniadanie składa się między innymi z dwóch stałych elementów – miejsca i towarzystwa. O ile od poniedziałku do piątku jedzenie w domu deklaruje ponad 3/4 Polaków, o tyle w weekendy domowe, zdrowe śniadanie spożywa dodatkowo co piąty z nas. Co więcej, w sobotę i niedzielę pojawia się obfitsze menu złożone ze zdrowszych produktów. Częściej sięgamy np. po soki, które nie tylko są smaczne i wygodne w użyciu, lecz z powodzeniem stanowić mogą naturalną alternatywę dla suplementów diety, zawierających m.in. polifenole i karotenoidy. Substancje te należą do grupy antyoksydantów, czyli związków chemicznych zwalczających znajdujące się w naszym organizmie wolne rodniki, będące przyczyną chorób, alergii czy powstawania stanów zapalnych. W weekend śniadanie postrzegane jest głównie jako przyjemność, przy stole panuje swobodna, rodzinna atmosfera, której często brakuje nam na co dzień. Gdybyśmy pozostałe dni tygodnia zaczęli traktować podobnie do weekendu, każda środa mogłaby być małą sobotą, a każdy posiłek – dużym krokiem w stronę zdrowego odżywiania. Szklanka pełna witamin W nawyki żywieniowe Polaków często wpisane jest charakterystyczne menu. Składają się na nie w dużej mierze produkty mleczne, które pozwalają na sentymentalną podróż do czasów dzieciństwa. Ważnym składnikiem śniadań Polaków są niezwyciężone kanapki, popijane najczęściej ciepłą herbatą. Dzieci za to preferują sok, który mamy chętnie podają do śniadania, widząc w nim wygodną i szybką formę dostarczenia swoim pociechom jednej z pięciu porcji owoców, warzyw lub soków. I słusznie! Sok owocowy może być doskonałą alternatywą dla świeżych owoców i warzyw, a zawarte w nim antyoksydanty pozwolą skutecznie zapobiegać chorobom oraz zwiększać naszą witalność. Pamiętajmy jednak, że odżywcze składniki musimy dostarczać organizmowi regularnie – sami nie jesteśmy w stanie produkować mikro i makroelementów, ani też magazynować większości zwalczających szkodliwe wolne rodniki przeciwutleniaczy. Szklanka soku to prosty sposób na poprawę zdrowia i samopoczucia. Co dokładnie dają nam soki? Wszyscy wiemy, że soki są zdrowe. No dobrze, ale jakich konkretnie korzyści możemy oczekiwać, pijąc je regularnie? Najbardziej oczywistą z nich jest wzrost odporności, który zawdzięczamy prawdziwej bombie witaminowej, jaką zawiera szklanka soku. Warto podkreślić, że witaminy w tej postaci wchłaniają się lepiej niż te pozyskane przez zjedzenie całego owocu. Do tego mamy dostęp do całego kompleksu cennych związków, zawartych w skórce czy pulpie owocowej – soki komercyjne, wyciskane pod wysokim ciśnieniem, są dzięki temu bardzo wartościowe. Kolejne korzyści dla naszego zdrowia to lepsze funkcjonowanie układu krążenia i układu nerwowego, możliwe dzięki zawartości witamin z grupy B, witaminy C czy magnezu. Witamina C pełni też ważną rolę w produkcji kolagenu, dzięki któremu nasze kości, skóra oraz zęby pozostają w dobrej kondycji. Soki takie jak Tymbark 100% Multiwitamina typu multiwitamina są także doskonałym źródłem kwasu foliowego, biotyny, witaminy D oraz E. Owoce, warzywa czy sok na śniadanie? Zwyczaje młodych mam pokazują, że ta grupa jest znacznie bardziej świadoma korzyści płynących ze zdrowego odżywiania. Wynika to z faktu, że młode mamy, troszcząc się o swoją rodzinę, a w szczególności swoje dzieci, chcą podawać im jak najlepsze produkty. Według nich, jako jeden z najzdrowszych elementów śniadania bardzo dobrze sprawdzają się soki 100% Tymbark, które chętnie polecają. Przedłużając weekend, dajemy sobie możliwość częstszego spożywania wartościowych produktów, a tym samym znacznie lepiej dbamy o zdrowie najbliższych, jak i swoje. Przepis na zdrowie Analiza nawyków żywieniowych Polaków pokazała, że w weekendy bardziej dbamy o to, co jemy, nasze posiłki są bardziej zróżnicowane i pomysłowe, a przy tym spożywane wolniej i dla przyjemności. W weekendowych posiłkach kryje się przepis na zdrową dietę, musimy tylko zadbać, aby była bogata w odpowiednie produkty. A skoro dobre nawyki żywieniowe widać u nas w sobotę i niedzielę, dlaczego nie przełożyć ich na pozostałe dni tygodnia? Przecież każda środa może być małą sobotą, a codziennie na naszym stole mogą pojawić się soki, które w łatwy sposób uzupełniają pełnowartościowe super śniadanie. Pyszny owocowy smak, wygodne opakowanie, które możemy zabrać ze sobą wszędzie oraz bogactwo witamin i korzystnych dla nas związków – ten przepis na zdrowie jest wyjątkowo łatwy i przyjemny. Jeśli zmienimy swoje przyzwyczajenia żywieniowe, każda środa może być małą sobotą, a każdy posiłek – porcją zdrowia.


POLECANE KSIĄŻKI