Dolnośląskie Święto Miodu i Wina w Przemkowie

Warto zadać sobie pytanie, jak to się stało, że małe miasteczko bez wyraźnych tradycji pszczelarskich i zaplecza naukowego stało się miejscem, w którym co roku gromadzą się najlepsi pszczelarze i amatorzy miodów z całej Polski?
Pierwsza impreza pod nazwą „Dni Miodu” odbyła się 19 września 1999 r. na stadionie sportowym przy ul. Strzeleckiej. Nikt nie mógł wówczas przypuszczać, że w ciągu kilku lat będzie to jedno z najważniejszych imprez środowiska pszczelarskiego w Polsce. Na pierwszych „Dniach Miodu” miody oferował tylko jeden pszczelarz Roman Śmieszek. Inni pszczelarze co prawda przybyli na święto, ale tylko jako obserwatorzy. Całe szczęście, że to pierwsze święto obywało się równocześnie z powiatowymi zawodami sportowo-pożarniczymi, bo Pan Roman nie poradziłby sobie z nawałem chętnych do zakupu miodu. Podobno tego dnia sprzedał cały miód, jaki posiadał. Mimo tej początkowej wpadki, dzięki ludziom, o których opowiem za chwilę na „Święto Miodu” w następnym roku przybył ponad tysiąc osób, a impreza była na bieżąco relacjonowana w telewizji regionalnej.

reklama

29 WRZEŚNIA SOBOTA

12.00 X OGÓLNOPOLSKI BIEG PO MIÓD – po ulicach Przemkowa z udziałem osób niepełnosprawnych, pod patronatem Jerzego Górskiego, mistrza świata w podwójnym triathlonie • 16.00 KONFERENCJA PSZCZELARSKA W NAMIOCIE ORGANIZATORA – wykład Jerzego Macha pt. „Hodowla i gospodarka pasieczna na przykładzie Niemiec”.

ESTRADA W PARKU MIEJSKIM 15.00 Pokaz miodobrania i pięciobój pszczelarski – konkurs dla młodzieży 30 WRZEŚNIA NIEDZIELA11.00 Przemarsz uczestników święta wraz z orkiestrą i pocztami sztandarowymi do Parku Miejskiego (spod Biblioteki) ESTRADA W PARKU MIEJSKIM 11.30 Powitanie gości honorowych i uczestników święta • Okolicznościowe przemówienia • Podsumowanie konkursu „Wzorowa Pasieka” i „Wzorowe Gospodarstwo Pasieczne” Dolnego Śląska w 2011 roku • Ogłoszenie wyników konkursu na najlepszy „Miód Wrzosowy z Borów Dolnośląskich” oraz miody odmianowe oferowane podczas święta • Ogłoszenie wyników konkursu na najlepsze produkty lokalne Wrzosowej Krainy