Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Festiwal Smaku w Grucznie


9 sierpnia 2012 Newsfood redakcja
Wielkimi krokami zbliża się Festiwal smaku w Grucznie - jedna z najważniejszych imprez kulinarnych w Polsce, na której skosztować można tradycyjnych miodów, wędlin, nalewek i powideł. Podczas festiwalu lokalni wytwórcy prezentują gościom z całej polski bogactwo kulinarne regionu, kulturę stołu, a także rękodzieło i inne formy aktywności kulturalnej województwa Kujawsko-Pomorskiego. Warto już pomyśleć o kulinarnej wyprawie.

Sobota 18 sierpnia 

10.00 – rozpoczęcie VII edycji Festiwalu Smaku 10.15 – rozpoczęcie „Turnieju Kucharzy” 11.00 – 18.30 warsztaty kulinarne SMAK DZIECIŃSTWA (3 cykle ok. 1 godz.)

  • wyrabianie mąki w żarnach
  • wypiek podpłomyków w piecu chlebowym
  • sezonowe napoje
  • ziołowo-zbożowe rękodzieło artystyczne

12.00 – przedstawienie programu dnia przez konferansjera od 12.30 do 18.00 pokazy:

  • tłoczenie soku z jabłek
  • pracy psów pasterskich
  • pokaz pracy starych maszyn rolniczych
  • pracy koni pociągowych

od 11.30  inne atrakcje na scenie:

  • występ solistów z SOK „Stokrotka” w Świeciu
  • pokaz gry na instrumentach z warzyw
  • występ solistów z Domu Kultury w Tucholi

13.00 – rozpoczęcie „Turnieju Nalewek” 15.30 – prezentacja wystawców – występ solistów z OKSIR Świecie i GOK Chojnice 17.00 – gala Grand Prix Festiwalu Smaku, ogłoszenie zwycięzców i wręczenie nagród w kategorii „Turniej Nalewek” 18.30 – 1 set koncertu zespołu „ŻUKI”-25 lat Żuków 19.15 – ogłoszenie wyników i wręczenie nagród w kategorii „Turniej Kucharzy” 20.00 – 2 set koncertu zespołu „ŻUKI”- 50 lat Beatlesów 21.00 – przewidywane zakończenie imprez w plene­rze

Niedziela, 19 sierpnia 

10.00 – rozpoczęcie drugiego dnia Festiwalu Smaku 10.30 – śniadanie prasowe połączone z seminarium kulinarnym (wstęp za zaproszeniem) 11.00 – rozpoczęcie II edycji Turnieju Carvingowców o Puchar Dolnej Wisły 11.00 – 16.00 – pokazy:

  • tłoczenie soku z jabłek
  • pracy psów pasterskich
  • pracy starych maszyn rolniczych
  • pracy koni pociągowych
  • musztry Ułanów Nadwiślańskich

11.00 – 16.00  warsztaty kulinarne SMAK DZIECIŃSTWA (2 cykle 1 godz.)

  • wyrabianie mąki w żarnach
  • wypiek podpłomyków w piecu chlebowym
  • sezonowe napoje
  • ziołowo-zbożowe rękodzieło artystyczne

od 11.30 do 16.00 – inne atrakcje na scenie:

  • występ solistów z SOK „Stokrotka” w Świeciu
  • występ zespołu „KAPELA”
  • pokaz tańca
  • występ grupy „WE PLAY BLUES”
  • występ orkiestry dętej  z Gruczna

14.15 – ogłoszenie wyników II edycji Turnieju Carvingowców o Puchar Dolnej Wisły – ogłoszenie wyników konkursu plastycznego „Pszczoła = Środowisko = Region” 16.00 – występ grupy LAYO/reggae/ 17.00 – przewidywane zakończenie  


POLECANE KSIĄŻKI