Fettuccine z chorizo, dzikim czosnkiem i marynowaną papryką jalapeno

portalwolow.pl / Makieta wioski - ujęcie z góry

200g fettuccine,
1 łyżka oliwy z oliwek,
100g chorizo,
1 ząbek czosnku,
1-2 średniej wielkości pomidory (dojrzały),
1-2 marynowane papryki jalapeno (lub pół świeżej czerwonej chilli),
Garść czosnku niedźwiedziego,
Sól morska,
Świeżo zmielony pieprz,
Tarty parmezan

reklama

Przygotuj składniki. Potnij chorizo i pomidory w kostkę (ok. 1cm), drobno posiekaj ząbek czosnku, potnij jalapeno w plastry i z grubsza posiekaj czosnek niedźwiedzi.

Zagotuj posoloną wodę i zacznij gotować fettuccine. Rozgrzej oliwę na patelni, podsmaż przez 2-3 minuty chorizo aż będzie skarmelizowane. Dodaj czosnek i pomidory, podsmaż mieszając przez 2-3 minuty. Kiedy fettuccine jest „al dente” odcedź je zostawiając 2-3 łyżki wody z gotowania. Dodaj fettuccine do chorizo i pomidorów, wrzuć jalapeno i czosnek niedźwiedzi, przypraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Podawaj posypane tartym parmezanem i kwiatami czosnku. Autorem przepisu – przygotowanego specjalnie dla Zwierciadła – jest Arkadiusz Bober znany ze znakomitego bloga Eat After Reading.