1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Filmy i wydarzenia kulinarne na 10. PLANETE+ DOC FILM FESTIVAL

Nowa sekcja „Jedz lokalnie, myśl globalnie”, debaty, konferencja naukowa, degustacje i pokaz sztuki gotowania Roberta Trzópka - oto atrakcje kulinarne na 10. PLANETE+ DOC FILM FESTIVAL.|Nowa sekcja „Jedz lokalnie, myśl globalnie”, debaty, konferencja naukowa, degustacje i pokaz sztuki gotowania Roberta Trzópka - oto atrakcje kulinarne na 10. PLANETE+ DOC FILM FESTIVAL.

Zapraszamy na pokazy filmów kulinarnych na 10. PLANETE+ DOC FILM FESTIVAL (10-19 maja, Warszawa, Wrocław i 20 miast w Polsce), prezentowanych w ramach nowej kulinarnej sekcji „Jedz lokalnie, myśl globalnie” oraz towarzyszące im atrakcje. W ramach sekcji widzowie będą mogli zobaczyć filmy: - „Łowcy owoców” Yunga Changa – nowy film twórcy „W górę Jangcy”, zwycięzcy festiwalu PLANETE+ DOC w 2008 roku, opowiadający o ludziach, którzy są w stanie przemierzyć glob w poszukiwaniu rzadkich gatunków owoców (wśród nich Bill Pullman, znany m.in. z roli w „Ja cię kocham, a ty śpisz”), -  „Historia ruchu Slow Food” Stefano Sardo – pokazywany na Berlinale film o ruchu Slow Food i jego twórcy Carlo Petrinim, - „Na surowo” Anneloek Sollart – poruszający dokument o niezwykłej rodzinie witarian, żywiącej się wyłącznie surowymi produktami, - „Małże i miłość” Willemiek Kluijfhout – przepięknie sfilmowana opowieść o małżach i ludziach, dla których stanowią one treść życia. Zwolennicy diety „raw” wychodzą z założenia, że żywność po obróbce termicznej negatywnie wpływa na ludzki organizm. Żywią się surowymi warzywami, ziarnami i owocami albo produktami poddanymi obróbce w bardzo niskiej temperaturze. Odmawiają również jedzenia jakichkolwiek produktów odzwierzęcych – mięsa, ryb, a nawet mleka. Czy stosowanie się do takich zasad żywienia ma uzasadnienie w naszej strefie klimatycznej? Czy każdy może się w ten sposób odżywiać? Zapraszamy na przygotowane we współpracy z magazynem kulinarnym „Kukbuk” debaty „Raw food – czy surowe jest zdrowe?” z udziałem ekspertów i praktyków, towarzyszące pokazom filmu „Na surowo” (Warszawa, 14 maja, godz. 18.00, kino Iluzjon; Wrocław, 16 maja, godz. 18.00, Dolnośląskie Centrum Filmowe). Zamiast szukać egzotyki w dalekich krajach, jak bohaterowie filmu „Łowcy owoców”, lepiej poszukać jej za miedzą. 18 maja o godz. 17.00 zapraszamy do warszawskiego kina Iluzjon na organizowany we współpracy z magazynem „Kukbuk” pokaz kulinarny Roberta Trzópka – jednej z największych gwiazd polskiej gastronomii, szefa kuchni wyróżnionej przez przewodnik Michelina restauracji Tamka 43, który doświadczenia zbierał w najlepszych restauracjach świata (m.in. Noma, El Bulli). Pokaże on widzom, jak wykorzystać w kuchni często zaskakujące składniki, które znajdziemy... w każdym lesie czy wręcz na przydomowej łące. Czy parafrazując znane sformułowanie, można powiedzieć: Pokaż mi, co jesz, a powiem ci, kim jesteś? Czy to, co i jak jemy, może być dowodem poczucia naszej wolności i niezależności, czy może najczęściej wyraża raczej nasze zniewolenie w ramach społecznych i kulturowych norm i wartości? Na te i inne pytania poszukamy odpowiedzi wraz z uczestnikami organizowanej we współpracy z SWPS interdyscyplinarnej konferencji naukowej „(Po)Wolne jedzenie. Slow Food, weganizm i inne ruchy żywieniowe w przestrzeni społeczno-kulturowej XXI wieku” (13 maja, godz. 10.00, warszawskie kino Iluzjon, 14 maja, godz. 9.30, warszawska siedziba SWPS). Więcej informacji o konferencji i wydarzeniach jej towarzyszących: www.facebook.com/powolnejedzenie.  

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze