1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Gęś na Tour Salon

fot. materiały prasowe
fot. materiały prasowe
Targi TOUR SALON odbywające się od 24 do 27 października 2012 r. na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich gromadzą wystawców z kilkudziesięciu krajów oraz wielotysięczną publiczność.

Tutaj także odbywa się promocja akcji „KUJAWSKO-POMORSKA GĘSI NA NA ŚW. MARCINA”. Kucharze przygotowują na oczach gości menu degustacyjne wybrane z rekonstruowanych, starych przepisów z książek regionalnych książek kucharskich. Jest w nim gęś nadziewana w galarecie (prze pis z 1885 roku), wątróbki gęsie z bekonem (przepis z 1937 roku) oraz dróbki gęsie (czyli podroby) z brukwią i sosem grzybowym (przepis z 1937 roku). W czasie całego pokazu każdy, kto chce spróbować potraw lub dostać gadżet reklamowy, musi zakręcić ruletką szczęścia – tradycyjną ruletką, która ma 36 pól czarnych i 36 pól czerwonych oraz 1 pole zielone. Jeśli kulka zatrzyma się na polu czerwonym – dostanie do spróbowania potrawę z gęsiny; jeśli kulka zatrzyma się na polu czarnym – odwiedzający otrzyma gadżet. Jeśli – co zdarza się rzadko – kul ka zatrzyma się na polu zielonym, symbolicznie oznaczającym piękną przyrodę – lasy i jeziora Wojewódz twa Kujawsko-Pomorskiego, szczęściarz otrzyma ekstra nagrodę – album promujący Województwo Kujawsko-Pomorskie lub inne wydawnictwo proekologiczne i promujące walory przyrodnicze i turystyczne regionu.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze