Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Gęś na Tour Salon


29 października 2012 Newsfood redakcja
Targi TOUR SALON odbywające się od 24 do 27 października 2012 r. na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich gromadzą wystawców z kilkudziesięciu krajów oraz wielotysięczną publiczność.

Tutaj także odbywa się promocja akcji „KUJAWSKO-POMORSKA GĘSI NA NA ŚW. MARCINA”. Kucharze przygotowują na oczach gości menu degustacyjne wybrane z rekonstruowanych, starych przepisów z książek regionalnych książek kucharskich. Jest w nim gęś nadziewana w galarecie (prze pis z 1885 roku), wątróbki gęsie z bekonem (przepis z 1937 roku) oraz dróbki gęsie (czyli podroby) z brukwią i sosem grzybowym (przepis z 1937 roku). W czasie całego pokazu każdy, kto chce spróbować potraw lub dostać gadżet reklamowy, musi zakręcić ruletką szczęścia – tradycyjną ruletką, która ma 36 pól czarnych i 36 pól czerwonych oraz 1 pole zielone. Jeśli kulka zatrzyma się na polu czerwonym – dostanie do spróbowania potrawę z gęsiny; jeśli kulka zatrzyma się na polu czarnym – odwiedzający otrzyma gadżet. Jeśli – co zdarza się rzadko – kul ka zatrzyma się na polu zielonym, symbolicznie oznaczającym piękną przyrodę – lasy i jeziora Wojewódz twa Kujawsko-Pomorskiego, szczęściarz otrzyma ekstra nagrodę – album promujący Województwo Kujawsko-Pomorskie lub inne wydawnictwo proekologiczne i promujące walory przyrodnicze i turystyczne regionu. 


POLECANE KSIĄŻKI