Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Gęsina na św. Marcina – V jubileuszowa odsłona


16 października 2013 Aktualności, Newsfood redakcja
123rf.com
Slowfoodowa akcja „Gęsina na św. Marcina” obchodzi w tym roku piąte urodziny. Blisko 60 najlepszych polskich restauracji w całej Polsce będzie od 8 listopada do 1 grudnia serwować gęsinę w wydaniu autorskim.

Pięć lat temu gęsina byłą nieobecna w polskich restauracjach, zniknęła też z wiejskich zagród, nie wspominając o wygasłym zwyczaju rodzinnego pieczenia gęsi. Od początku akcji wzrosło spożycie gęsiny wzrosło. Co prawda, ciągle ponad 90 % polskiej produkcji trafia do Niemiec, ale tendencja jest pozytywna. Ogółem hodujemy rocznie ponad 7 mln sztuk gęsi, co stawia nas w pozycji europejskiego lidera. Pieczenie gęsi na trwale wpisało się w obchody Święta Niepodległości, a gęsiną zainteresowani są najlepsi szefowie kuchni w Polsce, żeby tylko wspomnieć Wojtka Modesta Amaro (Atelier Amaro), Adama Chrząstowskiego (Ancora), Krzysztofa Żurka (Trzy Rybki), Dominika Narlocha (Hugo Restaurant), Witka Iwanskiego (Aruana), Bogdana Gałązki (Gothic), Mariusza Pieterwasa (White House), Mariusza Siwaka (Park Hotel), Aleksandra Barona (Solec) czy Bartka Budnika (Romantyczna).

Slow Food Polska

Slow Food Polska

W tym roku w akcji weźmie udział blisko 60 najlepszych polskich restauracji rozsianych w całej Polsce. Od 8 listopada do 1 grudnia w każdej z rekomendowanych przez Slow Food restauracji będą w tym okresie serwowane przynajmniej 3 dania na bazie gęsiny w wydaniu autorskim. Jacek Szklarek, pomysłodawca akcji i prezes Slow Food Polska podkreśla, że „zwiększenie spożycia gęsiny w dużej mierze hamowane jest jej wysoką ceną – około 23-25 zł za kilogram. Jednak po raz pierwszy od 4 lat cena gęsiny w tym roku nie wzrosła, a nawet niektórzy producenci oferują ją w niższej cenie”.

Terminarz wydarzeń kulinarnych związanych z akcją „Gęsina na św. Marcina”

  • 4 XI – Ogłoszenie wyników konkursu na najlepszy przepis na gęsinę i wybranie spośród Szefów Kuchni „Króla Gęsiny 2013”
  • 7 XI – Prezentacja i pierwsza degustacja wśród krakowskich restauratorów i zaproszonych gości ante prima Wina Świętomarcińskiego – Kraków
  • 8 XI – 1 XII Serwowanie gęsiny w najlepszych polskich restauracjach (około 60 restauracji)
  •  11 XI Warsztaty z gęsiną w roli głównej dla zainteresowanych w restauracjach rekomendowanych przez Slow Food Polska; dochód z warsztatów przeznaczony będzie na wsparcie slowfoodowej akcji wspierającej powstawanie ogrodów w Afryce
  • 8-11 XI wyjazd z gęsiną do Tokaju w dowód przyjaźni polsko-węgierskiej i wzajemna promocja dwóch sztandarowych produktów z tych krajów: gęsiny i tokajskiego wina
  • 8 XI – 1 XII kolacje organizowane przez członków Slow Food w wybranych restauracjach w większych miastach w Polsce
  • 8-11 XI Festiwale gęsiny w Legionowie, Tykocinie, Szczecinie oraz w Swałowie pod Słupskiem
  • 16 XI – Gęsina i wino: kolacja połączona z warsztatami doboru wina do poszczególnych potraw na bazie gęsiny – Dwór Sieraków, prowadzący Paweł Gąsiorek
  •  13-15 XI – profesjonalne warsztaty pieczenia i termicznej obróbki gęsiny pod okiem szefa kuchni Zbigniewa Kurleto (impreza podcza targów Horeca – Targi Kraków)

Więcej informacji na stronie akcji www.gesina.pl mat.pras.Slow Food Polska




Zobacz także


POLECANE KSIĄŻKI