Już po raz piąty w Polsce rozpoczyna się akcja organizowana przez Slow Food Polska. Do akcji zostało zakwalifikowanych 55 restauracji z całej Polski, w tym restauracja Concordia Taste z Poznania, znajdująca się w Concordia Design - centrum designu, innowacyjności i kreatywności . Od 8 listopada do 1 grudnia Szefa kuchni Tomasz Trąbski będzie serwował specjalne autorskie menu na bazie gęsiny. |Już po raz piąty w Polsce rozpoczyna się akcja organizowana przez Slow Food Polska. Do akcji zostało zakwalifikowanych 55 restauracji z całej Polski, w tym restauracja Concordia Taste z Poznania, znajdująca się w Concordia Design - centrum designu, innowacyjności i kreatywności . Od 8 listopada do 1 grudnia Szefa kuchni Tomasz Trąbski będzie serwował specjalne autorskie menu na bazie gęsiny.
Podobnie jak i w latach poprzednich, przede wszystkim na współpracy z restauratorami opiera się slowfoodowa akcja „Gęsina na św. Marcina”. W tym roku 55 najlepszych polskich restauracji z całej Polsce będzie od 8 listopada do 1 grudnia serwować gęsinę w wydaniu autorskim. Najsilniej reprezentowane są takie regiony i województwa jak: Wielkopolska, Mazowieckie, Małopolska, Pomorze, Zachodnio-Pomorskie i Śląsk. W każdej z rekomendowanych przez Slow Food restauracji będą w tym okresie serwowane przynajmniej 3 dania na bazie gęsiny. " Zdecydowalismy się po raz kolejny na udział w akcji "Gęsina na św. Marcina" przed wszystkim dlatego, żeby zwrócić uwagę na walory smakowe i zdrowotne gęsiny. Zależy nam, żeby przywrócić tradycję domowego pieczenia i przyrządzania tego mięsa, które było koronnym daniem podawanym podczas Święta Niepodległości 11 listopada. Wraz z szefem kuchni Concordia Taste przygotowaliśmy specjalne menu z gęsiną w roli głównej, żeby dać możliwość poznaniakom odkryć na nowo dania z jej wykorzystaniem" - podkresla Leszek Józefowski, Manager restauracji Concordia Taste. "W zeszłym roku ogromne zainteresowanie kartą z gęsiną utwierdziło nas w przekonaniu, że jest ogromna potrzeba na reaktywowanie i pokazywanie nowych spoób jej przyrządzania. W tym roku zaproponujemy w naszej karcie między innymi: udko gęsi confi z modrą kapustą i pure z karmelizowanej dyni piżmowej z ziemniaczanym rosti i sosem korzennym, a także plastry podwędzanej gęsi z galaretką buraczaną, chutney z ananasa i chilli i sosem mandarynkowym" - dodaje Leszek Józefowski. Więcej informacji o akcji na www.gesina.pl