Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

„Gęsina na św. Marcina” w Concordia Taste w Poznaniu


7 listopada 2013 Newsfood redakcja
Już po raz piąty w Polsce rozpoczyna się akcja organizowana przez Slow Food Polska. Do akcji zostało zakwalifikowanych 55 restauracji z całej Polski, w tym restauracja Concordia Taste z Poznania, znajdująca się w Concordia Design - centrum designu, innowacyjności i kreatywności . Od 8 listopada do 1 grudnia Szefa kuchni Tomasz Trąbski będzie serwował specjalne autorskie menu na bazie gęsiny.

Podobnie jak i w latach poprzednich, przede wszystkim na współpracy z restauratorami opiera się slowfoodowa akcja „Gęsina na św. Marcina”. W tym roku 55 najlepszych polskich restauracji z  całej Polsce będzie od 8 listopada do 1 grudnia serwować gęsinę w wydaniu autorskim. Najsilniej reprezentowane są takie regiony i województwa jak: Wielkopolska, Mazowieckie, Małopolska, Pomorze, Zachodnio-Pomorskie i Śląsk. W każdej z rekomendowanych przez Slow Food restauracji będą w tym okresie serwowane przynajmniej 3 dania na bazie gęsiny. ” Zdecydowalismy się po raz kolejny na udział w akcji „Gęsina na św. Marcina” przed wszystkim dlatego, żeby zwrócić uwagę na walory smakowe i zdrowotne gęsiny. Zależy nam, żeby  przywrócić tradycję domowego pieczenia i przyrządzania tego mięsa, które było koronnym daniem podawanym podczas Święta Niepodległości 11 listopada. Wraz z szefem kuchni Concordia Taste przygotowaliśmy specjalne menu z gęsiną w roli głównej, żeby dać możliwość poznaniakom odkryć na nowo dania z jej  wykorzystaniem” – podkresla Leszek Józefowski, Manager restauracji Concordia Taste. „W zeszłym roku ogromne zainteresowanie kartą z gęsiną utwierdziło nas w przekonaniu, że jest ogromna potrzeba na reaktywowanie i pokazywanie nowych spoób jej przyrządzania. W tym roku zaproponujemy w naszej karcie między innymi: udko gęsi confi z modrą kapustą i pure z karmelizowanej dyni piżmowej z ziemniaczanym rosti i sosem korzennym, a także plastry podwędzanej gęsi z galaretką buraczaną, chutney z ananasa i chilli i sosem mandarynkowym” – dodaje Leszek Józefowski. Więcej informacji o akcji na www.gesina.pl


POLECANE KSIĄŻKI