Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

GOOD FOOD FEST 2013


19 czerwca 2013 Newsfood sylwester.ciach
GOOD FOOD FEST 2013 to rodzinny festiwal skierowany do laików, smakoszy oraz profesjonalistów. Na miejscu ponad 50 kulinarnych osobowości i autorytetów, warsztaty i pokazy kulinarne, laboratoria i targowisko smaku, strefa pro, całodniowa strefa dzieciaka, strefa blogera, kino plenerowe Kuchni +, warszawski festiwal nalewek, strefa Chilli ZET, strefa interakcji oraz wytrawna strefa magazynu WINO... Szykuje się najsmaczniejszy dzień ojca (23 czerwca) matki, dziecka, babci i dziadka zarazem.

Festiwal już w ten piątek – potrwa do niedzieli! Miejsce: Warszawa, Królikarnia, ul Puławska 113 A. Oto lista osób, które będzie można spotkać na festiwalu:

  • Kurt Scheller
  • Tomek Jakubiak
  • Magda Gessler
  • Paweł Loroch
  • Janek Paszkowski – Master Chef
  • Hanna Szymanderska
  • Paweł Oszczyk
  • Tomek Woźniak
  • Maryla Musidłowska
  • Monika Węgrzyn
  • Przemysław Wieloch
  • Malka Kafka
  • Jola Słoma
  • Mirek Trymbulak
  • Dorota Minta
  • Maciej Jabłoński
  • Zbyszek Kmieć
  • Anna Jelonek…

Na festiwal zaprasza organizator główny GOOD FOOD FEST 2013 – Kuba Korczak.

Piątek – 21.06.2013:

 

KINO PLENEROWE – wstęp wolny – telewizja KUCHNIA+ oraz PLANETE + DOC FILM FESTIVAL/Against Gravity prezentują:
godz 20:30 „dabbawala – perfekcyjny chaos” – reż. Antje Christ, Niemcy, 2008, 52 min
godz 22:00 „małże i miłość” – reż. Willemiek Kluijfhout, Belgia/ Holandia, 2012, 73 min
+ projekcje połączone z degustacją wysokogatunkowych hiszpańskich oliw
Sobota – 22.06.2013:

 

SCENA GŁÓWNA – strefa pokazów kulinarnych:
godz 12:00 „francuskie śniadanie na trawie” – David Gaboriaud
godz 13:00 „polskie warzywa sezonowe po tuningu” – Tomek Woźniak
godz 14:00 „izraelski fast food” – Malka Kafka
godz 15:00 „sezonowy fast food” – Tomasz Jakubiak
godz 16:00 „wykwintna kuchnia polska” – Paweł Oszczyk
godz 16:30 „zaproszenie/konkurs” – Kurt Scheller
godz 17:00 „łączenie win z polskimi produktami regionalnymi” – Ewa Wieleżyńska oraz Zbyszek Kmieć

 

STREFA INTERAKCJI:
godz 11:00 „zdrowa dieta kobiet karmiących” – Anna Charko – diet coaching
godz 12:00 „słodka kuchnia bez cukru – zamienniki” – Agnieszka Pająk – wykład z degustacją
godz 13:00 „pasieki miejskie” – Kasia Jagiełło i Jerzy Kowalczyk – wykład
godz 14:00 „jaką pić wodę i czym jest woda strukturalna?” – dr Grażyna Pająk – wykład
godz 15:00 „dziecko w kuchni – zapobiec otyłości” – Anna Jelonek – wykład
godz 16:00 „jak czytać etykiety produktów” – Studenckie Koło Naukowe Dietetyków WUM – spotkanie
godz 17:00 „spotkanie z autorami książek kulinarnych” – Kurt Scheller oraz Monika Kucia
godz 18:00 „dieta wegetariańska u dzieci” – Magdalena Sikoń oraz Anna Jelonek – debata
godz 19:00 „ekstremalne jedzenie” – Anna i Jakub Urbańscy – prezentacja oraz spotkanie z podróżnikami

 

STREFA WARSZTATÓW KULINARNYCH:
godz 12:00 „literatura od kuchni”- Bogusław Deptuła
godz 13:00 „kuchnia małego kriszny – ciecierzyca” – Monika Węgrzyn
godz 14:00 „dzikie zioła – jak zbierać, przetwarzać i stosować” – Magdalena Gorzkowska
godz 15:00 „kasze znane i nieznane” – Maia Sobczak
godz 16:00 „umami – piąty smak” – Rafał Snopkiewicz
godz 17:00 „jagnięcina z lubelszczyzny” – Kamil Kotarski
godz 18:00 „kwiaty jadalne” – Maryla Musidłowska
godz 19:00 „moc owadów” – Jakub Urbański oraz gość specjalny Piotr Bąkowski

 

STREFA PRO:
godz 12:00 „kapłony – historia i zastosowanie” – Zbyszek Kmieć – wykład z degustacją
godz 13:00 „wieprzowina certyfikowana” – Darek Zahorański – pokaz
godz 14:00 „możliwości i niecodzienne zastosowanie frytury” – Krzysztof Królak – pokaz
godz 15:00 „jagnięcina z lubelszczyzny” – Kamil Kotarski – prezentacja/pokaz/degustacja
godz 16:00 „tajemnice dziczyzny” – Krzysztof Lechowski – spotkanie z degustacją
godz 17:00 „sezonowość w kuchni – klucz do sukcesu” – Tomasz Jakubiak – spotkanie, dyskusja
godz 18:00 „łączenie wina z sushi” – Ewa Rybak oraz Rafał Snopkiewicz – pokaz z degustacją

 

STREFA BLOGERA:
godz 12:00 „odżywcze, sezonowe kingtaile” – radosna aktywność śniadaniowa
godz 13:00 „wielka, integracyjna wymiana przetworowo-wypiekowa” – akcja przynieś – wynieś
godz 14:00 „wielki finał konkursu Electrolux Super Chef”
godz 16:00 „from kitchen to the movie – cz.I” – reżyseria Paulina Wnuk – integracyjna produkcja filmu sensacyjno-kulinarnego „GFF 2013
godz 18:00 „rozmowa z autorką Bloga Roku 2012” – Paulina Wnuk frommovietothekitchen.pl, prowadzenie Ewa Ehmke vel Emczyńska
– całodniowa ścianka ze zdjęciami i podpisami gości – Fotki z Budki

 

STREFA DZIECIAKA:
godz 12:00 „wypiekanie muffinków owocowo – warzywnych” – brain4rent – warsztaty
godz 14:00 „ciasteczka 3B – bez cukru, mąki i gotowania” – Beata Martynowska/Spiżarnia – warsztat robienia ciasteczek niezwykłych
godz 16:00 „pieczenie i zdobienie pierników” – brain4rent – warsztaty edukacyjne
– całodniowa strefa dziecięca food art:
– „obrazy ziarnem malowane” – (ziarna, kasze, kawa, makarony, orzechy…) – warsztaty
– „płaskorzeźby i bryły przestrzenne z owoców i warzyw” – warsztaty
– „biżuteria z produktów spożywczych” – warsztaty
– całodniowa strefa dziecięcej edukacji kulinarnej:
– „pochodzenie geograficzne i historia produktów kulinarnych” – interaktywne pokazy z degustacją
– „hodowla i otrzymywanie produktów kulinarnych” – interaktywne pokazy z degustacją
– całodniowa strefa dziecięca art recycling:
– „niezwykłe instrumenty muzyczne” – warsztaty manualno-edukacyjne
– „rzeźby, płaskorzeźby, instalacje” – warsztaty manualno-edukacyjne
– „całodniowa interaktywna piramida żywieniowa” – Studenckie Koło Naukowe Dietetyków WUM
– konkursy

 

TARGOWISKO SMAKU:
całodniowe targowisko pełne regionalnych i sezonowych specjałów, ekskluzywne produkty kulinarne z całego świata, szlachetne napitki, najlepsze restauracje, rękodzieło, książki kulinarne…

 

EXTRAS:
godz 14:00 „fartuchy kuchenne z banerów” – Agata Kramarz/POLtwór – warsztaty recyklingowe
godz 16:00 „galanteria z kartonów po sokach i mleku” – Agata Kramarz/POLtwór – warsztaty recyklingowe – wstęp: umyte kartony po sokach i mleku
– „całodniowe spotkanie i porady dietetyczki gwiazd” – Anna Jelonek/Your Diet
– „całodniowa przestrzeń fotoszaleństwa” – Fotki z Budki – akrobacje i konkursy
– „warszawski turniej nalewek” – I edycja – PAS – konkurs, degustacje (zgłoś się – pobierz regulamin)
– „całodniowa strefa magazynu WINO” – spotkania, degustacje
– „strefa ChilliZET” – relaks, wypoczynek, rekreacja
KINO PLENEROWE – telewizja KUCHNIA+ oraz PLANETE+ DOC FILM FESTIVAL/AgainstGravity prezentują:
godz 20:30 „wtajemniczeni” – reż. Maciej Kowalczuk, Polska, 2012, 52 min
godz 22:00 „łowcy owoców” – reż. YungChang, Kanada, 2012, 95 min
+ projekcje połączone z degustacją wysokogatunkowych hiszpańskich oliw
Niedziela – 23.06.2013:

 

SCENA GŁÓWNA – strefa pokazów kulinarnych:
godz 11:00 „prawdziwy chleb”- Michał „Magiel” Myszkiewicz
godz 12:00 „wegańska kuchnia sezonowa” – Jola Słoma i Mirek Trymbulak
godz 13:00 „kuchnia molekularna” – ekipa projektu „thefood.pl”
godz 14:00 „wina, owoce i tradycyjna kuchnia południowo-afrykańska” – Joseph Seeletso
godz 14:30 „radosne, wirtualne spotkanie kulinarne” – Magda Gessler
godz 15:00 „niecodzienne i zaskakujące połączenia w kuchni” – Janek Paszkowski/MasterChef
godz 16:00 „ekskluzywne dary lasu” – Krzysztof Lechowski
godz 18:00 „koncert finałowy” – trio Janka Paszkowskiego

 

STREFA INTERAKCJI:
godz 11:00 „zdrowa dieta żywieniowa u małych dzieci” – Anna Charko – diet coaching
godz 12:00 „o sztuce słuchania” – psychologia kulinarna – Dorota Minta – spotkanie/smakowanie
godz 13:00 „tajemnice cydrów i nalewek” – Hieronim Błażejak – laboratorium smaku
godz 14:00 „historia kuchni molekularnej” – ekipa projektu „thefood.pl” – opowieść
godz 15:00 „warszawska sztuka kulinarna” – Hanna Szymanderska – kulinaria na papierze
godz 16:00 „japońskie tradycje kulinarne” – Magdalena Tomaszewska-Bolałek oraz Monika Rendzner – prezentacja, projekcja, degustacja
godz 17:00 „zaskakujące trendy w projektowaniu opakowań spożywczych” – Maciej Konopka – wykład i prezentacja

 

STREFA WARSZTATÓW KULINARNYCH:
godz 12:00 „super jajko – Maryla Musidłowska
godz 13:00 „kuchnia bezglutenowa” – Agnieszka Pająk
godz 14:00 „kuchnia perska” – Hanieh Rangchi i Bogusław Wicher
godz 15:00 „zaskakujące orientalne zioła – pochodzenie i zastosowanie” – Maciej i Marcin Jabłońscy
godz 16:00 „kuchnia senegalska” – Aziz Seck, Mamadou Mbeng oraz gość specjalny Mamadou Diouf
godz 17:00 „kuchnia marokańska – marrakesh instant” – Malka Kafka

 

STREFA PRO:
godz 12:00 „tajemnice doskonałego pieczywa i wysokogatunkowej oliwy” – Michał „Magiel” Myszkiewicz oraz Marek Przybylski – wykład z degustacją
godz 13:00 „zaskakujące orientalne zioła – pochodzenie i zastosowanie”- Marcin Jabłoński – pokaz
godz 14:00 „alternatywne sposoby dystrybucji żywności – rolnictwo wspierane przez gastronomię” – Piotr Trzaskowski – dyskusja
godz 15:00 „dania wegańskie, bezglutenowe i bezmleczne w menu restauracji” – Jola Słoma i Mirek Trymbulak – pokaz
godz 16:00 „wykwintna kuchnia polska” – Przemysław Wieloch – spotkanie
godz 17:00 „żubr i szlachetne rasy bydła” – Zbyszek Kmieć – prezentacja

 

STREFA BLOGERA:
godz 12:00 „letnie szejki owocowo-warzywne” – radosna aktywność śniadaniowa
godz 13:00 „blog kulinarny jako narzędzie pracy” – Janek Paszkowski – dyskusja
godz 14:00 „from kitchen to the movie – cz.II” – reżyseria Paulina Wnuk – integracyjna produkcja filmu sensacyjno-kulinarnego „GFF 2013”
godz 15:00 „warsztaty stylizacji kulinarnej”- Natalia Nowak-Bratek – Krew i Mleko
godz 16:00 „warsztaty fotografii kulinarnej – techniczne przygotowanie zdjęć – sprzęt, oświetlenie, postprodukcja” – Mariusz Seliga
godz 17:00 „zaskakująca kuchnia wietnamska” – Maria Wiktoria Górecka vel. Pyza made in Poland
– „całodniowa ścianka ze zdjęciami i podpisami gości” – Fotki z Budki

 

STREFA DZIECIAKA:
godz 12:00 „moc ziół” – Marcin Jabłoński – warsztaty kulinarne
godz 14:00 „kuchnia afrykańska” – Aziz Seck, Mamadou Mbeng – warsztaty kulinarne
godz 16:00 „kuchnia francuska” – David Gaboriaud – warsztaty kulinarne
– całodniowa strefa dziecięca food art:
– „obrazy ziarnem malowane” – (ziarna, kasze, kawa, makarony, orzechy…) – warsztaty
– „płaskorzeźby i bryły przestrzenne z owoców i warzyw” – warsztaty
– „biżuteria z produktów spożywczych” – warsztaty
– całodniowa strefa dziecięcej edukacji kulinarnej:
– „pochodzenie geograficzne i historia produktów kulinarnych” – interaktywne pokazy z degustacją
– „hodowla i otrzymywanie produktów kulinarnych” – interaktywne pokazy z degustacją
– całodniowa strefa dziecięca art recycling:
– „niezwykłe instrumenty muzyczne” – warsztaty manualno-edukacyjne
– „rzeźby, płaskorzeźby, instalacje” – warsztaty manualno-edukacyjne
– całodniowa interaktywna piramida żywieniowa – Studenckie Koło Naukowe Dietetyków WUM
– konkursy

 

TARGOWISKO SMAKU:
całodniowe targowisko pełne regionalnych i sezonowych specjałów, ekskluzywne produkty kulinarne z całego świata, szlachetne napitki, najlepsze restauracje, rękodzieło, książki kulinarne…

 

EXTRAS:
godz 13:00 „japońskie słodycze” – Magdalena Tomaszewska-Bolałek – spotkanie z autorką książki
godz 14:00 „kulinarne perypetie tęczowego wojownika” – Rien Achterberg – spotkanie z aktywistą i kucharzem słynnego statku Greenpeace „Rainbow Warrior”
– „całodniowe spotkanie i porady dietetyczki gwiazd” – Anna Jelonek/Your Diet
– „całodniowa przestrzeń foto szaleństwa” – Fotki z Budki – akrobacje i konkursy
– „całodniowa strefa magazynu WINO” – spotkania, degustacje
– „strefa ChilliZET” – relaks, wypoczynek, rekreacja


POLECANE KSIĄŻKI