1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Gotowany pasztet z wątróbek drobiowych z figami i tostowaną chałką

AUTOR: ANDRZEJ LEJMAN, składniki: • Oliwa z oliwek – 50 ml • Wątróbka drobiowa – 200 g • Jaja – 4 szt • Masło – 50 g • Cebula szalotka – 40 g • Tymianek – 1 gałązka • Rozmaryn – 1 gałązka • Brandy – 20 ml • Porto białe – 100 ml • Białe wino – 100 ml • Cukier puder, sól i pieprz do smaku

Wątróbki namocz na noc w mleku. Szalotkę posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj posiekane zioła – tymianek i rozmaryn. Dodaj brandy i podpal. Kiedy alkohol się wypali dodaj Porto i białe wino. Odparuj. Wrzuć oczyszczone wątróbki i gotuj do ścięcia. Pod koniec dodaj masło. Wystudź. Dodaj jajka i zmiksuj dokładnie w blenderze. Następnie powstałą masę przetrzyj przez sito i dopraw do smaku. Przelej do foremek. Gotuj w kąpieli wodnej 110 C przez 30 min – by przygotować kąpiel należy foremki wstawić do głębokiego naczynia i zalać wodą do . ich wysokości. Wystudź. Przed podaniem polej po wierzchu roztopionym masłem. Podawaj ze świeżą figą i tostowaną chałką. Przepis pochodzi z ksiażki ‘Blu Mood Food’ od hotelu Radisson Blu Kraków

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze