Ile dojrzewa piernik?

Brytyjski specjał świąteczny – Christmas Pudding, czyli specjalne bakaliowe ciasto z baranim łojem – przyrządzany jest nawet dwa miesiące przed Bożym Narodzeniem! My też mamy takie specjały!
Wie o tym dobrze Dominika Krzemińska z warszawskiej restauracji „Przegryź”, która własnie ustaliła datę ostatniego zamówienia na PIERNIK STAROPOLSKI na 21 listopada!

reklama

„To tradycyjne ciasto potrzebuje 3 tygodni leżakowania (w stanie surowym), potem jest pieczone i przekładane wybranym nadzieniem.” – mówi Dominika i proponuje do wyboru: piernik z kajmakiem, piernik ze śliwkami suszonymi marynowanymi w śliwowicy łąckiej, piernik z marcepanem lub piernik bez nadzienia.

Do tego pierniki z „Przegryzia” są robione z najlepszych składników. „Do produkcji ciasta używamy jajek od kur z wolnego wybiegu, naturalnego miodu, mieszanki przypraw domowej produkcji, prawdziwego masła (82% tłuszczu) oraz ekologicznych orzechów włoskich”.

Niewiele czasu, żeby się zdecydować…