IV edycja Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie (07-09 września) ma pokazać Polsce wielokulturowy kulinarnie region, w którym tradycja łączy się z młodością.
Kulinarną gwiazdą festiwalu został min. Grzegorz Łapanowski, autor bezprecedensowego projektu edukacyjnego „Szkoła na widelcu”, skierowanego do szkół i przedszkoli o raz Jean Bos z Belgii, wieloletni szef kuchni królewskiego dworu, prekursor kuchni molekularnej, który poza pokazami poprowadzi warsztaty z wybranymi restauratorami z Lubelszczyzny. Będzie można również posiedzieć na Oprócz tego: niezliczone konkursy, degustacje, pokazy, wystawy i koncerty muzyki na żywo. Na Scenie Smaku pokażą się ekologiczne wsie, miasta i miasteczka z Lubelszczyzny, które chcą być "małą Prowansją". "Pokażemy kuchnię pachnącą ziołami, z dobrymi serami zagrodowymi, dziczyzną, jagnięciną i gęsiną, wyśmienitym chlebem, olejem z pierwszego tłoczenia i winem z powstających w naszym regionie winnic, która pozwala zdrowo smakować życie - obiecują organizatorzy. - Każda z prezentacji będzie wpisana w wielokulturową historię danej miejscowości, bo smak wzbogacony kulturą, magią historii oraz intrygującym przedsięwzięciami odróżnia nas od innych regionów Polski, jest naszym atutem." Pełen program Festiwalu można znaleźć