Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Jagnięcina podhalańska na liście produktów regionalnych


23 października 2012 Newsfood redakcja
11 października 2012 roku jagnięcina podhalańska została wpisana na listę produktów regionalnych. Od tej chwili nazwa "jagnięcina podhalańska" jest chroniona i zastrzeżona w całej Unii Europejskiej. Już 36 polskich produktów zostało wpisanych do unijnych rejestrów.

Jagnięcina podhalańska cieszy się doskonałą opinią wśród odbiorców krajowych i zagranicznych. Dzięki setkom lat kultywowania tradycji wypasu owiec górskich, a tym samym budowaniu silnej „marki”,  krajowi konsumenci utożsamiają jagnięcinę podhalańską z regionem, z którego pochodzi. Renomę jagnięciny podhalańskiej dodatkowo wzmacnia świadomość konsumentów o silnie zakorzenionej tradycji pasterstwa oraz popularność etosu góralskiego. Konsumenci szczególnie cenią jagnięcinę podhalańską za jej wyjątkowy i specyficzny zapach oraz delikatność mięsa.


POLECANE KSIĄŻKI