Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Jak przechowywać słodycze latem?


22 sierpnia 2014 Newsfood redakcja
Czekoladę, cukierki, wafelki, batoniki uwielbiamy wszyscy, niezależnie od wieku, płci czy szerokości geograficznej. Słodycze to po prostu synonim przyjemności. Aby jednak nasze ulubione łakocie zachowywały niezmienny smak i wygląd, musimy przestrzegać pewnych zasad. Podpowiadamy, o czym należy pamiętać, aby zwłaszcza latem utrzymać ich jakość i trwałość oraz jak najdłużej delektować się wyjątkowym smakiem.

Produkty żywnościowe podlegają przemianom wraz z upływem czasu. Zmianie podlega ich wygląd, konsystencja, zapach oraz smak. Wyznacznikiem przydatności do spożycia, czyli czasu, w którym zachowują najlepsze właściwości, jest data ważności. To jedna z najważniejszych informacji obok składu produktu, którą producenci mają obowiązek umieszczać na opakowaniu.  Niewłaściwe przechowywanie oraz wpływ takich czynników zewnętrznych jak: temperatura, wilgoć, nasłonecznienie mogą powodować szybsze obniżanie się trwałości produktów. Ich prawidłowe przechowywanie pomoże zachować niezmienną jakość i pozwoli dłużej cieszyć się smakiem. Czekolada wymaga specjalnego traktowania Czekolada i lodówka to mit. Wprawdzie wysokie temperatury, szczególnie w okresie letnim, nie sprzyjają wyrobom czekoladowym, jednak przekonanie, że najlepiej przechowywać je w lodówce jest błędne. Czekoladę powinno się trzymać w chłodnym, lecz nie zimnym, suchym miejscu (najlepiej w temperaturze 12-18° C oraz wilgotności nie większej niż 75%). Zachowuje wtedy najlepsze właściwości smakowe. Poddana działaniom wyższych temperatur mięknie, tracąc konsystencję i połysk. Czułymi są również zawarte w czekoladach nadzienia, zwłaszcza orzechowe i kokosowe, zawierające wrażliwe tłuszcze. Rola opakowania W procesie przechowywania słodyczy istotną rolę odgrywają także opakowania. Muszą być dostosowane do rodzaju produktu, a także uwzględniać jego specyfikę. Wawel od kilku lat wprowadza opakowania typu flow pack. Jako jedna z pierwszych firm na rynku zastosowała tego typu opakowanie dla czekolad. W przypadku cukierków pakowanych w zbiorcze paczki wprowadziła indywidualne owijki. Najważniejsze zasady

  1. Nie trzymaj słodyczy w zbyt wysokiej temperaturze (wysoka temperatura powoduje pojawienie cienkiego, białego nalotu na powierzchni czekolady; jest to spowodowane krystalizacją i migracją tłuszczu)
  2. Nie przechowuj słodyczy w lodówce (tabliczka czekolady pokryje się wówczas cienką warstwą kryształków cukru. Kiedy wilgoć odparuje, a cukier skrystalizuje się ponownie, po wyschnięciu utworzy się szary, nieestetyczny nalot na powierzchni produktu)
  3. Chroń przed światłem (słońce powoduje przyspieszone utlenianie czekolady, dlatego ważne jest, aby chronić czekoladę przed jego wpływem. Stosuj się do zasad opisanych na opakowaniu (zwłaszcza temperatury, w jakiej należy przechowywać produkt)
  4. Nigdy nie spożywaj produktów, których termin przydatności do spożycia minął.

Odpowiednie warunki przechowywania są ważne dla utrzymania aromatu i smaku, pozwalają wydobyć najlepsze właściwości produktu. Źródło: Wawel SA, producent słodyczy


POLECANE KSIĄŻKI