Jak zaparzyć dobrą herbatę?

Herbatę zwykle zalewamy wrzątkiem. Tymczasem, żeby wydobyć z listków kwintesencję ich smaku, woda nie powinna przekraczać 70 stopni Celsjusza. Jak się zorientować, że gotująca się w czajniku woda osiąga odpowiednią temperaturę?|Herbatę zwykle zalewamy wrzątkiem. Tymczasem, żeby wydobyć z listków kwintesencję ich smaku, woda nie powinna przekraczać 70 stopni Celsjusza. Jak się zorientować, że gotująca się w czajniku woda osiąga odpowiednią temperaturę?
Można się tego nauczyć, ponieważ proces gotowania wody składa się z kilku faz.

reklama

  • Pierwsze stadium wrzenia: grupy pęcherzyków powietrza zaczynają występować na powierzchni wody.
  • Drugie stadium, nazywane fazą „białego wrzenia” to moment, kiedy pęcherzyki powietrza unoszą się do góry. Woda zaczyna wtedy przybierać białą barwę, wydając przy tym charakterystyczny szum. To właśnie oczekiwane stadium: woda osiąga temperaturę ok. 70 stopni.
  • Trzeciej fazie wrzenia towarzyszy bulgotanie. Woda traci dużo tlenu i jest już zbyt mocno przegotowana, by nadawać się do zaparzenia idealnej herbaty.

Trzeba pamiętać, że do parzenia herbaty nie nadaje się woda powtórnie gotowana ani nie powinno się dolewać świeżej wody do wody już raz zagotowanej. Znaczenie ma także rodzaj zaparzanej herbaty: zaleca się, aby herbatę czarną parzyć od 2 do 3 minut, zaś zieloną – do 5 minut. W miarę czasu parzenia garbniki przechodzą w nadmiarze do naparu, co powoduje zwiększenie cierpkości: smak napoju nabiera wyraźnej goryczki. Podczas parzenia herbaty trzeba oczywiście zwrócić uwagę na jakość wody! Test laboratoryjny przeprowadzony przez pracowników BRITA pokazuje, że wcześniejsze przefiltrowanie wody kranowej ma duży wpływ na smak i przejrzystość herbaty.  Napój zyskuje wyjątkowy aromat oraz głęboką barwę, bez zbędnego osadu gromadzącego się na brzegach filiżanki