Jakiej oliwy używać w kuchni?

Oliwa to nieodłączny składnik kuchni diety śródziemnomorskiej. Pozyskiwana z dojrzałych owoców drzewa oliwkowego, jest źródłem wielu cennych wartości odżywczych i smakowych, dlatego sięgają po nią nie tylko Włosi, ale także zwolennicy zdrowego żywienia na całym świecie. Jak wybrać oliwę najlepszą do naszej potrawy?|Oliwa to nieodłączny składnik kuchni diety śródziemnomorskiej. Pozyskiwana z dojrzałych owoców drzewa oliwkowego, jest źródłem wielu cennych wartości odżywczych i smakowych, dlatego sięgają po nią nie tylko Włosi, ale także zwolennicy zdrowego żywienia na całym świecie. Jak wybrać oliwę najlepszą do naszej potrawy?
„Przeciętny Włoch spożywa tygodniowo około litra oliwy. Przy jej doborze do  konkretnego dania specjaliści kuchni śródziemnomorskiej zwracają uwagę na walory smakowe i aromat z taką samą starannością, z jaką dobierają odpowiednie wino do posiłku. Oliwa nadaje potrawom niepowtarzalny smak. Doskonale podkreśla aromat potraw pieczonych, gotowanych, ale także smażonych. Nie wnika w głąb mięsa i sprawia jednocześnie, że staje się chrupkie. Jest niezbędna jako dodatek do owoców  morza, potraw z ryżu czy pasty”, mówi Agnieszka Landa, właścicielka warszawskiej restauracji Włoska Knajpa. Różnorodność oliwy z oliwek jest ogromna.  Różnice wynikają między innymi z gatunku drzewa oliwkowego, klimatu, czasu zbiorów.  Nie można więc jednakowo traktować oliw pochodzących z Włoch, Grecji czy Francji. Każda ma swój unikalny smak, aromat i oczywiście kolor, który może przybrać barwę złotożółtą, ale i ciemnozieloną. Warto wiedzieć, że „złoty płyn” występuje w trzech zasadniczych odmianach:

reklama

  • extra – oliwy najwyższej jakości, tłoczone na zimno z owoców zbieranych ręcznie;
  • average – pozyskiwane z owoców bardziej dojrzałych;
  • strong – są to odmiany  oliw o najbardziej intensywnym smaku i aromacie.

Mnogość rodzajów oliw sprawia, że mają one wiele zastosowań. Do potraw delikatnych, np. majonezu czy ciasta, najlepsza będzie mieszanka oliwy rafinowanej i oliwy surowej, znana jako oliwa z oliwek. Jest ona bardziej neutralna smakowo. Z kolei do warzyw, ryb i sosów sałatkowych najlepiej dodawać oliwę extra virgin. Sprawdzi się ona również w przygotowaniu śniadań – omletów czy jajecznicy. Jest doskonałym dodatkiem do gotowanych warzyw, duszonych grzybów, ziemniaków puree i kremowych zup. Może posłużyć również za marynatę. Mięsa, które przez kilka godzin marynują się w oliwie i ziołach, po obróbce termicznej nadal pozostają soczyste i delikatne w smaku. Oliwę z oliwek można wykorzystywać do pieczenia i smażenia zamiast masła czy oleju. Trzeba jednak uważać na temperaturę, bo oliwa zapala się w niższych niż inne oleje temperaturach, a wtedy traci smakowe i zdrowotne właściwości.  Prawdziwi smakosze jedzą oliwę najlepszej jakości z samym chlebem, żeby docenić jej wyjątkowy smak. Coraz większe uznanie zyskują również oliwy aromatyzowane, które potrafią odmienić smak najbardziej tradycyjnej potrawy.