Już czas na gęsinę!

Ogólnopolska akcja „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina” trwa od 26 października do 15 grudnia 2012 roku. Jest kontynuacją podobnej promocji organizowanej w latach ubiegłych, która spotkała się z nadspodziewanie wysokim zainteresowaniem mediów, restauratorów, hodowców gęsi oraz zwyczajnych Polaków.
Województwo kujawsko-pomorskie nieprzypadkowo promuje się akcją „Najlepsza gęsina na św. Marcina”. To właśnie tutaj, w Kołudzie Wielkiej, znajduje się czołowa polska placówka badawczo-hodowlana, która w wyniku 45 lat pracy osiągnęła wzorcowy genotyp Gęsi Białej Kołudzkiej®, stając się jedyną taką fermą na świecie. Jednym z celów akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina” jest przywracanie tradycji rodzinnego obiadu z okazji Narodowego Święta Nie podległości oraz innych świąt, które mogą zgromadzić przy wspólnym sto le całą rodzinę. Gęś, potrawy z gęsiny mogą stać się nowym, kulinarnym spo iwem rodzinnego świętowania. Artur Moroz, szef kuchni restauracji Bulaj w Sopocie, koordynator akcji wraz z dr hab. Jarosławem Dumanowskim, prof. UMK, badaczem najstarszych polskich książek kucharskich, przygotowali menu degustacyjne złożone ze starych przepisów z regionalnych książek kucharskich: znalazły się w nim m.in. dróbki gęsie (czyli podroby) z bru kwią i sosem grzybowym (przepis z 1937 roku). Dania będzie można spróbować podczas warsztatów i degustacji. Gęsina w tym roku będzie dostępna na telefon – uruchomiona zostanie infolinia, która będzie działała do 15 grudnia. Określone będą trzy miejsca reali zacji zamówień: Przysiek (10 XI), Byd goszcz (10 XI) oraz Warszawa – Hala Mirowska (listopad – kilka terminów). W ramach akcji od 11 listopada ponad 100 restauracji w całej Polsce będzie serwować gęsinę w różnej postaci. Lista restauracji dostępna jest na stronie czasnagesine.pl. W restauracjach będzie można realizować vouchery o wartości 100 zł, które można będzie wygrywać w organizowanych podczas imprez i w konkursach w Internecie. Gęś trafi do Sejmu RP, gdzie w dniu 8 listopada odbędzie się posiedzenie Komisji Rolnictwa poświęcone gęsinie, a każdy poseł otrzyma drukowaną informację na temat akcji oraz zachętę do świętowania Narodowego Święta Nie podległości w gronie rodzinnym podczas uroczy stego posiłku z gęsiną jako głównym daniem. W tym dniu odbędzie się w Sejmie konferencja prasowa połączona z degustacją, a w restauracji sejmowej „Hawełka” w karcie menu pojawią się co najmniej dwie potrawy z gęsiny. W ramach akcji odbędzie się m.in. Kujawsko – Pomorski Festiwal Gęsiny w Przysieku pod Toruniem (10 – 11 XI 2012 r.), .), impreza połączona z kiermaszem produktów z gęsiny, warsztatami i pokazami. „Gęś nie(p)odległa” to dyskusja panelowa połączona z warsztatami i degustacją gęsiny, która odbędzie się 15 listopada o godz. 18 w Muzeum Etnograficznym w Toruniu. Moderatorem będzie dr hab. Jarosław Dumanowski. W dyskusji wezmą udział: Marek Szczygielski, dyrektor Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Han dlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, współorganizator Festiwalu Smaku w Grucznie, propagator żywności tra dycyjnej i regionalnej oraz Zbigniew Krzywański, gitarzysta legendarnego zespołu „Republika”, prawdopodobnie najlepszy kucharz wśród muzyków i najlepszy muzyk wśród kucharzy. Za pokaz kulinarny i degustacje odpowiadać będą kucharze: Artur Moroz, szef kuchni restauracji „Bulaj” w Sopocie, koordynator akcji oraz Maciej Nowicki, który pracował jako kucharz w londyńskich restauracjach, był szefem kuchni między innymi restauracji „Carska” w Białowieży i w La Sympatic w Saint Brieuc, we Francji. Nowością podczas tegorocznej akcji są „Złote Półgęski”, nagrody przyznawane pod patronatem Marszałka Woje wództwa Kujawsko-Pomorskiego dla najlepszych polskich produktów z gęsiny. Wręczenie nagród będzie miało miejsce 15 grudnia podczas Adwentowego Jarmarku w Przysieku, w hotelu Daglezja. Wy darzenie to będzie jednocześnie podsumowaniem tegorocznej akcji promocyjnej.  

reklama