Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Karnawałowy wieczór kulinarny


2 stycznia 2014 Newsfood redakcja
Jak ciekawie spędzić wieczór z przyjaciółmi? Wspólne gotowanie to świetna zabawa i wzmacnianie więzi. Daje nam również możliwość doskonalenia swoich umiejętności kulinarnych i odkrywania nowych smaków. Wieczór kulinarny nie musi ograniczać się wyłącznie do przyrządzania dań. Można go urozmaicić degustacją wykwintnego alkoholu. Aby przygotować tego typu rozrywkę dla swoich przyjaciół, warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach.

1. Jesteście zespołem

Zaletą imprezy kulinarnej jest możliwość zaangażowania w gotowanie wszystkich uczestników. Każda osoba ma szansę sprawdzić się w roli kucharza, zajmując się określoną częścią dania. Możecie przekazywać swoją wiedzę reszcie zespołu, jak i poszerzać ją o doświadczenia kulinarne innych. Najważniejsze jest, aby każdy z was miał szansę wykazania się i wykonania swojej pracy na rzecz wspólnego dzieła.

2.  Zostań szefem kuchni

Aby proces przyrządzania dania przebiegał sprawnie, koniecznie zadbaj o to, by Twoi goście zapoznali się z przepisem. Możesz przygotować go wcześniej w kilku egzemplarzach. Przed rozpoczęciem gotowania upewnij się, że każda osoba wie, co powinna przygotować. Rozplanuj pracę uczestników w taki sposób, aby poszczególne części posiłku były gotowe na czas. Poczuj się jak prawdziwy szef kuchni zarządzający zadaniami kucharzy.

Wskazówka: Jeśli zdecydujesz się przyrządzić prostą, a zarazem oryginalną potrawę, idealne będzie sushi. Składniki tego popularnego japońskiego dania są obecnie łatwo dostępne – można je kupić w sklepach z orientalną żywnością, sklepach internetowych lub w galeriach handlowych.

3. Wino na dobre trawienie

Dobrym tradycyjnym dodatkiem do wspólnie przyrządzonych smakołyków będzie oczywiście wino. Jego dobroczynny wpływ na układ pokarmowy sprawdzał się już w średniowiecznych zakonach. Podawano wówczas kieliszek tego trunku do posiłku, w celu pobudzenia trawienia. Warto więc  podtrzymywać tradycję zapoczątkowaną przez św. Benedykta i podać ten aromatyczny napój do posiłku oczywiście zachowując przy tym zasadę umiaru.

Wskazówka:  Najczęściej do dań z czerwonego mięsa podaje się wino czerwone. Jego temperatura, zgodnie z francuską zasadą serwowania win, powinna być „chambrés” czyli pokojowa, jednak nie więcej niż 19 st. C., Białe wino najlepiej smakuje mocno schłodzone, w towarzystwie ryb i drobiu.

4. Zaserwuj coś ekstra

Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich przyjaciół a jednocześnie pozostać w kulinarnym klimacie, zaproponuj im degustację wybranego alkoholu. Szczególnie w męskim gronie, ale nie tylko, świetnie sprawdzi się przygoda z whisky. Taka niespodzianka bardzo spodoba się zarówno koneserom bursztynowego trunku, jak i wszystkim, którzy chcą poznać tajniki szkockich, irlandzkich oraz amerykańskich destylarni whisky. Przygotowując się odpowiednio wcześniej do takiej atrakcji dla swoich gości możesz opowiedzieć o sposobach produkcji trunku a także o charakterystycznych cechach wyróżniających najpopularniejsze marki.

Wskazówka: Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o tajnikach degustacji whisky możesz skorzystać z pomocy fachowców. Naukę wąchania i smakowania oraz degustacje whisky dla bardziej wtajemniczonych, organizują niektóre restauracje oraz serwisy oferujące prezenty w formie przeżyć.


POLECANE KSIĄŻKI