Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Kim jest polski foodie?


29 listopada 2013 Newsfood redakcja
Kim jest foodie, czyli miłośnik kuchni, osoba otwarta na nowe smaki? Kobietą czy mężczyzną? Zwolennikiem nowych technologii czy tradycjonalistą? Gdzie mieszka i co gotuje? Takie pytania zadali twórcy aplikacji Cooklet, którzy wraz z blogerami kulinarnymi przeprowadzili internetowe badanie „Kim jest polski foodie?”

Moda na gotowanie zatacza coraz szersze kręgi. Powstaje coraz więcej blogów podejmujących tematykę gotowania, a w telewizji pojawia się dużo programów kulinarnych. Coraz częściej można też usłyszeć o „foodies”, czyli osobach, które interesują się kuchnią, lubią eksperymentować i poznawać nowe smaki. Gotowanie i jedzenie traktują jako hobby. Chcąc dowiedzieć się więcej o tym, jacy są polscy miłośnicy kuchni, twórcy aplikacji kulinarnej Cooklet postanowili z pomocą blogerów przeprowadzić badanie, które pozwoliłoby na stworzenie portretu polskiego foodie. Z wyników zebranych w badaniu wynika, iż polski foodie ma od 25 do 34 lat i jest kobietą z wyższym wykształceniem, która mieszka w dużym mieście. Najczęściej jada jedzenie robione w domu. Gotuje praktycznie codziennie i przygotowuje posiłki dla rodziny i najbliższych lub po prostu dla siebie. Gotowanie sprawia jej przyjemność. Dodatkowo, ankietowani podkreślali, że gotowanie samemu jest tańsze i zdrowsze niż stołowanie się na mieście. Wyniki badania wskazują, że nieustannie na stołach polskich foodies królują potrawy kuchni polskiej i włoskiej. Nie boją się oni jednak innych kulinarnych kierunków – próbują swoich sił w kuchni chińskiej, meksykańskiej, amerykańskiej i francuskiej. Popularne są także dania kuchni greckiej oraz uznawanej za jedną z najmodniejszych na świecie – kuchni hiszpańskiej. Oprócz tego, respondenci deklarowali, że przyrządzają potrawy wegetariańskie i fusion, łącząc ze sobą różne kuchnie, a także kierują się sezonowością. Polski foodie najczęściej gotuje ze składników, które ma w domu – sprawdza co jest w lodówce i potem coś z tego tworzy. Wielu z ankietowanych deklarowało też, że zdarza im się także najpierw poszukać przepisu, a dopiero zgodnie z kluczem kupować składniki. Nie boją się także próbować nowości – jeśli jakiś produkt w sklepie ich zaciekawi, to szukają sposobu na jego wykorzystanie. Zazwyczaj przepisy wyszukiwane są w Internecie – na blogach, przez wyszukiwarkę, lub przez coraz bardziej popularne aplikacje kulinarne. Nieustanną popularnością cieszą się także książki kucharskie. Co ciekawe, często pomysły na dania brane są też po prostu z głowy. Oczywiście doceniane są także przepisy od znajomych oraz ponadczasowe receptury mam i babć. Kiedy foodies poszukują przepisu to najważniejsza dla nich jest dostępność, wygląd potrawy i oryginalność dania. Niewątpliwie ważnym czynnikiem jest także czas przygotowania potrawy oraz stopień trudności. Okazuje się, że dużo mniej ważne są wartości odżywcze, cena i kaloryczność.


POLECANE KSIĄŻKI