Kim jest polski foodie?

Kim jest foodie, czyli miłośnik kuchni, osoba otwarta na nowe smaki? Kobietą czy mężczyzną? Zwolennikiem nowych technologii czy tradycjonalistą? Gdzie mieszka i co gotuje? Takie pytania zadali twórcy aplikacji Cooklet, którzy wraz z blogerami kulinarnymi przeprowadzili internetowe badanie „Kim jest polski foodie?”|Kim jest foodie, czyli miłośnik kuchni, osoba otwarta na nowe smaki? Kobietą czy mężczyzną? Zwolennikiem nowych technologii czy tradycjonalistą? Gdzie mieszka i co gotuje? Takie pytania zadali twórcy aplikacji Cooklet, którzy wraz z blogerami kulinarnymi przeprowadzili internetowe badanie „Kim jest polski foodie?”
Moda na gotowanie zatacza coraz szersze kręgi. Powstaje coraz więcej blogów podejmujących tematykę gotowania, a w telewizji pojawia się dużo programów kulinarnych. Coraz częściej można też usłyszeć o „foodies”, czyli osobach, które interesują się kuchnią, lubią eksperymentować i poznawać nowe smaki. Gotowanie i jedzenie traktują jako hobby. Chcąc dowiedzieć się więcej o tym, jacy są polscy miłośnicy kuchni, twórcy aplikacji kulinarnej Cooklet postanowili z pomocą blogerów przeprowadzić badanie, które pozwoliłoby na stworzenie portretu polskiego foodie. Z wyników zebranych w badaniu wynika, iż polski foodie ma od 25 do 34 lat i jest kobietą z wyższym wykształceniem, która mieszka w dużym mieście. Najczęściej jada jedzenie robione w domu. Gotuje praktycznie codziennie i przygotowuje posiłki dla rodziny i najbliższych lub po prostu dla siebie. Gotowanie sprawia jej przyjemność. Dodatkowo, ankietowani podkreślali, że gotowanie samemu jest tańsze i zdrowsze niż stołowanie się na mieście. Wyniki badania wskazują, że nieustannie na stołach polskich foodies królują potrawy kuchni polskiej i włoskiej. Nie boją się oni jednak innych kulinarnych kierunków – próbują swoich sił w kuchni chińskiej, meksykańskiej, amerykańskiej i francuskiej. Popularne są także dania kuchni greckiej oraz uznawanej za jedną z najmodniejszych na świecie – kuchni hiszpańskiej. Oprócz tego, respondenci deklarowali, że przyrządzają potrawy wegetariańskie i fusion, łącząc ze sobą różne kuchnie, a także kierują się sezonowością. Polski foodie najczęściej gotuje ze składników, które ma w domu – sprawdza co jest w lodówce i potem coś z tego tworzy. Wielu z ankietowanych deklarowało też, że zdarza im się także najpierw poszukać przepisu, a dopiero zgodnie z kluczem kupować składniki. Nie boją się także próbować nowości – jeśli jakiś produkt w sklepie ich zaciekawi, to szukają sposobu na jego wykorzystanie. Zazwyczaj przepisy wyszukiwane są w Internecie – na blogach, przez wyszukiwarkę, lub przez coraz bardziej popularne aplikacje kulinarne. Nieustanną popularnością cieszą się także książki kucharskie. Co ciekawe, często pomysły na dania brane są też po prostu z głowy. Oczywiście doceniane są także przepisy od znajomych oraz ponadczasowe receptury mam i babć. Kiedy foodies poszukują przepisu to najważniejsza dla nich jest dostępność, wygląd potrawy i oryginalność dania. Niewątpliwie ważnym czynnikiem jest także czas przygotowania potrawy oraz stopień trudności. Okazuje się, że dużo mniej ważne są wartości odżywcze, cena i kaloryczność.

reklama