deą Kina Kulinarnego jest dostrzeżenie analogii pomiędzy sztuką filmową – obrazem i muzyką, a procesem kulinarnej kreacji, zaś kluczem jest odbiór angażujący absolutnie wszystkie zmysły. Pytania zadawane na ekranie chcemy utrwalić wyjątkowym doznaniem, zapisać na zawsze w pamięci naszych gości . Poprzez Kino Kulinarne propagujemy zdrową, czystą, tradycyjną żywność, w opozycji do GMO i masowej przemysłowej produkcji.
Jan A. P. Kaczmarek, twórca Festiwalu Transatlantyk
Festiwal TRANSATLANTYK po raz trzeci zaprezentuje w Poznaniu wyjątkową jakość kina kulinarnego. Podczas cyklu filmowego pod tym właśnie tytułem, widzowie oprócz seansów w poznańskim Multikinie 51 będą mieli okazję wziąć udział w wyjątkowych, inspirowanych obrazami filmowymi, kolacjach.
Bilet na każdy z 5 seansów jest równocześnie zaproszeniem na 4-daniową kolację, która będzie miała miejsce w starannie wybranej przestrzeni restauracyjnej.
Autorskie menu Kina Kulinarnego przygotują, jak zawsze, wyśmienici szefowie kuchni. Dodatkową wartością wieczoru będą dyskusje z uznanymi twórcami sztuki filmowej i kulinarnej. To niecodzienne wydarzenie, podobnie jak w latach ubiegłych, przygotowywane jest we współpracy z twórcami Festiwalu Berlinale.
Wspólnym mianownikiem tegorocznego repertuaru filmowego jest poszukiwanie smaków życia, w dosłownym i metaforycznym sensie. Motorem ludzkiego działania jest pasja, która potrafi zmienić codzienność w sztukę, a jednocześnie ma siłę oddziaływania na problemy otaczającego nas świata. Niezależnie od tego, w jakim zakątku globu, ani w jak odmiennej kulturze żyjemy. Sensem życia jest smak, a więc smakujmy je tak jak autorzy i bohaterowie wybranych przez nas filmów.
Kino Kulinarne to jedna z najważniejszych sekcji odbywającego się w Poznaniu Festiwalu Transatlantyk. Wzrost znaczenia sztuki kulinarnej, z jakim mamy do czynienia w ostatnich latach, znalazł swoje odbicie w wielu dziedzinach życia. Pozornie zwyczajne przygotowywanie posiłków zyskało rangę procesu twórczego i stało się ważnym kluczem do duchowości współczesnego człowieka. Niezwykłość kulinarnego świata dostrzegli m.in. twórcy Festiwalu Filmowego Berlinale, którzy 7 lat temu po raz pierwszy zaprezentowali berlińskiej publiczności nowatorską sekcję filmową, w której pokazy filmu połączono z inspirowaną danym tytułem kolacją. W 2013 roku w Berlinie pod hasłem „Dig Your Food – From Field to Fork” pokazano 16 filmów, starannie wyselekcjonowanych przez kuratora cyklu Thomasa Strucka, który czuwa także nad merytoryczną koncepcją poznańskiej edycji Kina Kulinarnego.
3 sierpnia
W kulinarną podróż wybierzemy się najpierw w podwodny świat z otwierającym Kino Kulinarne filmem „Małże i miłość”, o którym opowie sama reżyserka Willemiek Kluijfhout . Szefem kuchni będzie Witold Iwański – zdobywca Kulinarnego Pucharu Polski, który serwował będzie owoce morza. Podczas wieczoru usłyszymy również podwodne dźwięki, które na żywo tworzył będzie akordeonista Tuur Florizoone.
4 sierpnia
Kolejno, 4 sierpnia odwiedzimy rejon Bliskiego Wschodu w poszukiwaniu najlepszego hummusu na świecie z optymistycznym filmem „Make hummus not war”. Gościem wieczoru będzie sam autor – australijski dokumentalista Trevor Graham. O podniebienia gości zadba Dawid Łagowski – szef Kuchni Pałacu Mierzęcin.
5 sierpnia
Dnia trzeciego odwiedzimy malowniczą włoską prowincję gdzie narodził się ruch Slow Food, który uświęca wspólne i nieśpieszne jedzenie, gotowanie i uprawianie żywności. Gościem wieczoru będzie reżyser filmu „Historia ruchu Slow Food” Stefano Sardo a gotować będzie wyjątkowy kolektyw ośmiu szefów kuchni związanych z portalem Wszystko Dla Kucharzy, którzy połączą swe siły specjalnie dla gości Festiwalu, a będą nimi: Michał Kuter, Roman Kosmalski, Miłosz Kowalski, Stanisław Bobowski, Rafał Godziemski, Grzegorz Olejarka, Artur Skotarczyk, Andrzej Truchlewski.
6 sierpnia
Czwartą podróż filmową, jak i kulinarny wieczór spędzimy z Jeremym Seifertem autorem i narratorem filmu „GMO OMG”, który przemierzył Stany Zjednoczone w poszukiwaniu odpowiedzi na to, czym właściwie jest Żywność Genetycznie Modyfikowana. Kolację przygotuje Tomasz Trąbski – jeden z 50 najlepszych szefów kuchni w Polsce, szef kuchni Concordia Taste Restaurant w Poznaniu.
7 sierpnia
Ostatni wieczór poświęcony jest wariacjom na temat kuchni indyjskiej a zainspirowany będzie filmem „Jadoo” w reżyserii Amita Gupty, który będzie gościem specjalnym wieczoru. Fuzję smaków wschodu i nowoczesnej kuchni zaproponuje Jakub Adamczyk – na co dzień Szef kuchni restauracji „Winosfera” w Warszawie.
Menagerem kuchni Kina Kulinarnego Transatlantyk będzie Patryk Dziamski, który zadba o poprawne funkcjonowanie kuchni by wprowadzić widzów w niezapomniany świat smaków. Patryk Dziamski to z wykształcenia i z zamiłowania kucharz oraz jeden z wyróżniających się doradców kulinarnych w Polsce. Uczestnik szczytu gastronomicznego Madrid Fusion 2013r., na którym brał udział w wykładach kulinarnych takich sław światowej gastronomi jak: Jordi Butron, Jordi Roca czy Andoni Luiza Aduriza. W latach 2011 oraz 2012 uczestnik warsztatów kulinarnych „Gastronomia na Obcasach” w Escuela de Hosteleria w Barcelonie oraz trener w tym wydarzeniu podczas targów Polagra Food w 2011 r. Założyciel firmy Dziamski Culinary Studio specjalizującej się w organizacji warsztatów kulinarnych, szkoleń i praktyk dla pasjonatów oraz uczniów szkół gastronomicznych.
Szczegóły dotyczące Menu poszczególnych wieczorów oraz przybliżenie sylwetek i osiągnięć naszych szefów kuchni można znaleźć w opisie poszczególnych filmów.
Projekcje filmowe będą odbywać się w Multikinie 51, codziennie o godzinie 18.30, a na kulinarną ucztę po filmach goście Kina Kulinarnego przeniosą się do starannie przygotowanej przestrzeni restauracyjnej w namiocie, który będzie znajdował się na Błoniach Wildeckich.
Koncepcja scenografii Kina Kulinarnego została stworzona przez projektantkę wnętrz - .
na seanse w cenie 150 zł dostępne w sprzedaży od 17 lipca poprzez portal eBilet.