Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Koko Sklep & Bistro


7 grudnia 2011 Newsfood Marek Szot
Na warszawskim Powiślu można od niedawna kupić chleb i wędlinę z Podlasia i do tego zjeść domowe cisto, kanapkę, owsianką czy zupę... Koko prowadzą trzy panie niezwiązane do tej pory z gastronomią.

O waszym kulinarnym przeznaczeniu nie zadecydowało wasze wykształecenie… Dominika Dmochowska – Godlewska, Magdalena Piasecka i Karolina Sawicka,załozycielki Koko Sklep & Bistro: Poznałyśmy się na uczelni na której wszystkie studiowałyśmy psychologię. Uczelnię szczęśliwie skończyłyśmy, ale nasze ścieżki zawodowe skręciły w inną stronę. Związałyśmy się na kilka lat z korporacjami. Więc o powstaniu Koko nie zadecydowała „obrana” ścieżka kariery. O naszym wyborze zdecydowała chęć zrealizowania pomysłów, które rodzily się w naszych głowach od wielu lat. Chciałyśmy stworzyć miejsce w którym można zjeść, kupić coś pysznego, miejsce bez zadęcia. Nasze bistro to kwintesencja prostoty zarówno w klimacie jak i w potrawach, które serwujemy –  „bez sztucznych dodatków”. Gotujemy to co same lubimy jeść, w sposób w jaki nauczono nas w domach. Nie skończyłyśmy żadnych szkół ani kursów gastronomicznych. W sklepie i bistro wszystko jest zrobione rękami waszymi lub waszych  rodzin?  Tak, prawie wszystkie potrawy przygotowujemy na miejscu, własnoręcznie. Wypieki przyjeżdzają do nas z Podlasia, z piekarni od mamy, są u każdego dnia przed 6 rano!!! Wędliny też przyjeżdżają z Podlasia, robione na zamówienie w zaprzyjaźnionej wędzarni. Otwarte jestescie od wczesnych godzin rannych – ludzie od rana przychodza na waszą owsiankę… Otwieramy o 7:30 a zamykamy o 19:00. W sezonie jesienno – zimowym pracujemy tylko od poniedziałku do piątku. Naszym menu kieruje sezonowość. Na jesienne i zimowe miesiące proponujemy potrawy rozgrzewające. Poczynając od ciepłych śniadań: owsianka z owocami i miodem czy tosty z serem, wędliną i warzywami. Kwiecień przyniesie zmiany. Wprowadzimy meny na wiosnę i lato. Można do was wpaśc na lub po kanapki. Kanapki klasycznie z wędliną, serem warzywami lub nasza specjalność: pasty robione na miejscu: jajeczna z zieloną papryką z tuńczyka z rodzynkami z domowym twarożkiem z rzodkiewką  i szczypiorkiem.   I zupy…  Gotujemy zupy warzywne, nie dodajemy wywarów mięsnych ani sztucznych kostek rosołowych czy tzw „polepszaczy smaku”. Serwujemy zupy kremy np. krem z zielonego groszku, kukurydzy czy cukinii, lub bardziej tradycyjne jak kapuśniak czy pomidorowa. A na drugie danie? Niedawno nasze menu powiększyło sie o ciepłe danie obiadowe. Oprócz recznie klejonych pierogów, zawsze od 12:00 serwujemy np. różne kasze/makarony/ryże z warzywami duszonymi lub placuszki z fasoli z porem, papryką, bakłażanem, cukinią i puree ze śliwek suszonych. Codziennie staramy się serwować cos nowego. A ponieważ wszystko przygotowujemy same to menu na dany dzień, zależy od naszej fantazji. W naszej kuchni obowiązuje tylko jedna reguła: każde danie musi być zdrowe i smaczne. Sałatki? Codziennie mamy świeże i pyszne sałatki.  Oprócz tego zapiekanki – chrupiące, domowe, z pieczarkami,z cukinią, cebulką, serem i wędlinami do wyboru.  W naszym menu znajdziecie też świeże soki warzywne i owocowe, każdy sam komponuje swój sok. Ostatnio furorę robi marchew, seler, burak i jabłko! No i można do was przyjśc na zdrowe zakupy… I kupić np. przetwory takie jak konfitury, chrzany, soki. Staramy się wybierać dostawców zdrowej żywności. Unikamy wszelkich niepotrzebnych dodatków i konserwantów. Można także zakupić pieczywo, pierogi, ciasta i wędliny od naszych rodzin lub zaprzyjaźnionych dostawców. W przyszłości chciałybyśmy otworzyć jeszcze kilka Koko, każde dostosowane do miejsca i klientów. Ale najważniejsze dla nas to utrzymanie, jakości i klimatu miejsca. Pracujemy nad tym, aby udowodnić sobie i innym, że jedzenie może być dobre i w rozsądnej cenie. Chcemy by osoby poszukujące produktów wolnych od E lub z alergiami mogły u nas znaleźć produkt dla siebie. Cały nasz biznes oparłyśmy na prostych (może ktoś uzna ze nie profesjonalnych) zasadach: produkty wysokiej, jakości, smacznie, domowo i prawdziwie. Działamy dopiero trzeci miesiąc i wszystkiego jeszcze się uczymy, ale mamy dużo do zaoferowania… wiec zapraszamy! Polub Koko na Facebooku lub wpadnij na ul. Dobrą 53


POLECANE KSIĄŻKI