Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Konferencja naukowa o jedzeniu na festiwalu PLANETE+ DOC


27 marca 2013 Newsfood sylwester.ciach
PLANETE+ DOC FILM FESTIVAL i Szkoła Wyższa Psychologii Społecznej zapraszają do udziału w Interdyscyplinarnej Konferencji Naukowej "(Po)Wolne jedzenie. Slow food, weganizm i inne ruchy żywieniowe w przestrzeni społeczno-kulturowej XXI wieku".

Konferencja odbędzie się w dniach 13-14 maja w Warszawie (w Kinotece i siedzibie SWPS) w ramach 10. edycji PLANETE+ DOC FILM FESTIVAL. Z punktu widzenia kultury czynność jedzenia oznacza znacznie więcej, niż tylko potrzebę zaspokojenia głodu. W tym, jak, co, z kim i kiedy jemy, znajdują swój wyraz nasze przekonania, wartości, przyzwyczajenia. Parafrazując znane sformułowanie, można by powiedzieć: Pokaż mi, co jesz, a powiem ci, kim jesteś. Ostatnie lata przynoszą szczególny renesans rozmaitych ruchów i mód kulinarnych. Ruch slow food (jako opór wobec fast food), moda na powrót do tradycji (podroby i gęsina) oraz rosnąca popularność bardziej „radykalnych” diet (jak choćby weganizm, witarianizm, czy freeganizm) mogą świadczyć o wzroście świadomości konsumentów. Ale może są tylko kolejnym nurtem popkulturowych mód? Z drugiej strony, temat jedzenia przewija się w niezliczonych przekazach medialnych (filmy, telewizyjne programy kulinarne, tematyczne portale internetowe i magazyny). Wydaje się przy tym, że spełniają one nie tylko funkcję przekazywania informacji o przepisach na konkretne potrawy… W tytule naszej konferencji odwołujemy się oczywiście do dwuznaczności polskiego wyrazu „wolny”, który może być zarówno antonimem „szybkiego”, jak i przymiotnikiem utworzonym od słowa „wolność”. Chcemy zastanowić się, na ile jedzenie (czynności związane z jego wykonywaniem i spożywaniem) może stanowić świadomy wyraz – a może nawet demonstrację – światopoglądu i tożsamości spożywającego. Czy to, co i jak jemy, może być dowodem poczucia naszej wolności i niezależności, czy może najczęściej wyraża raczej nasze zniewolenie w ramach społecznych i kulturowych norm i wartości? Interesować nas będą zwłaszcza następujące obszary tematyczne: – jedzenie jako odzwierciedlenie porządku społecznego i różnic międzykulturowych; – nowe trendy żywieniowe jako odzwierciedlenie stylu życia; – nawyki kulinarne a styl życia i filozofia codzienności; – jedzenie w filmie – więcej niż scenografia: food film i nie tylko; – lokale gastronomiczne jako element tożsamości miasta; – medialne oblicza jedzenia; – „antytezy” jedzenia i ich kulturowy wymiar: post, głód etc. Do dyskusji i prezentacji referatów zapraszamy wszystkie osoby naukowo zainteresowane jedzeniem, reprezentujące nauki humanistyczne i społeczne (kulturoznawców, antropologów, socjologów, filmoznawców, medioznawców, etc.). Konferencja odbędzie się w ramach 10. edycji PLANET+ DOC FILM FESTIVAL. W trakcie konferencji prócz prezentacji referatów, odbędą się także panele dyskusyjne, projekcje filmów kulinarnych w ramach festiwalowej sekcji „Jedz lokalnie, myśl globalnie”oraz dodatkowe naukowo-kulinarne atrakcje. Zgłoszenia zawierające tytuł wystąpienia i krótki abstrakt (100-150 słów) można przesyłać na adres kino.swps@gmail.com do 10 kwietnia. Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do selekcji zgłoszeń. O zakwalifikowaniu tematu powiadomimy do 20 kwietnia.


POLECANE KSIĄŻKI