Kraków: warsztaty śródziemnomorskich smaków

Instytut Cervantesa w Krakowie organizuje dwudniowe warsztaty kulinarne 13 i 14 czerwca. Zajęcia poprowadzą Agustín Alonso, dyrektor techniczny Ribera del Duero oraz Fernando del Cerro, szef kuchni restauracji Casa José w Madrycie.
czwartek, 13/06/2013 14:00 – szkolenie i degustacja komentowana oliwy z oliwek. Prowadzenie: Antonio Lorente Vacasa, członek Rady regulacyjnej chronionej nazwy oliwy „Ribera de Baena”. 16:00 – szkolenie i degustacja komentowana wina – poziom podstawowy. Prowadzenie: Agustín Alonso – Dyrektor Techniczny „Ribera del Duero” 18:00 – szkolenie i degustacja komentowana wina – poziom zaawansowany. Prowadzenie: Agustín Alonso – Dyrektor Techniczny „Ribera del Duero”. piątek, 14/06/2013 9:30 – szkolenie z krojenia szynki jamón serrano. W trakcie zajęć uczestnicy dowiedzą się, jak poprawnie należy ciąć jamón serrano. Kurs poprowadzi Sergio Bellido, jeden z najlepszych hiszpańskich krojczych szynki. 11:00 – lekcja mistrzowska: Hiszpańskie tapas. Szkolenie z przygotowywania przystawek z wykorzystaniem oliwy z oliwek Ribera de Baena, szynki jamón serrano i wina Ribera del Duero, oraz z zastosowania tych składników w innych przepisach. W trakcie zajęć dowiemy się również, jakie wina podawać do prezentowanych tapas. Prowadzenie: Fernando del Cerro, szef kuchni restauracji Casa José (Aranjuez, Madryt), zdobywca, m.in. 1 gwiazdki Michelin. Szkolenia: 75 zł, lekcja mistrzowska: 150 zł. Szczegóły: cracovia.cervantes.es  lub  cracovia@cervantes.pl.

reklama