Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Kto ugotuje na pikniku Co Jest Grane?


14 czerwca 2013 Newsfood sylwester.ciach
To już siódmy Piknik Kulturalny Gazety Co Jest Grane pt. Co Jest Grane w Mieście, gdzie zawsze można zjeść coś pysznego!

W piknikowych knajpkach gotować będą: Beirut, Delikatesy.Esencja, Smaki Warszawy, Bistro Słony, Gazeta Cafe i Matsu Sushi, Kosmos Kosmos, strefa sałat Fit&Easy. Sobota, 15 czerwca od godz. 12, warszawska Królikarnia, wstęp wolny. MACIEJ NOWAK O PIKNIKU Na Pikniku Gazety Co Jest Grane, jak zwykle, będzie smacznie. I to najzupełniej realnie, na językach i podniebieniach Czytelników i Bywalców. Zaproszenie do udziału w weekendowej zabawie przyjęły ulubione warszawskie restauracje, które przygotowały oryginalne piknikowe menus. Jeśli chcecie przekonać się, jak żywią się dziennikarze Gazety Wyborczej odwiedźcie stoisko Gazeta Cafe. Będzie tam można spróbować kanapek m.in. z domową pastą jajeczną z płatkami migdałów, croissant wieloziarnisty z masłem orzechowym, kozim serem i plastrami świeżej figi, a także z domowym guacamole, cocktailem z krewetek. Spróbujecie tu także sushi z Matsu Sushi. Firma Fit&Easy zaprasza z kolei na zdrowe i wyszczuplające w ułamku sekundy sałaty, a także pokaz kulinarny Jana Kuronia, który opowie o tym, jakie zestawienia produktów preferować, a jakich unikać. Restauracja i cukiernia Smaki Warszawy spróbuje uwieść kiszami ze szpinakiem, roladkami z cukinii z kozim serem oraz oczywiście – słynnym tortem bezowym. Kosmos Kosmos, działający na co dzień w gmachu Architektury Politechniki Warszawskiej startuje w modnej kategorii burgerów: spróbujcie klasycznego wołowego z konfiturą z czerwonej cebuli oraz camembert burgera z liśćmi szpinaku i sosem śliwkowym. Z Delikatesów Esencja w TR Warszawa przyjedzie gazpacho, wrapy z ziołową karkówką, fasolką i pieczarkami oraz te z kurczakiem orientalnym i pikantnym sosem orzechowym. Na deser rabarbar pod kruszonką. W podróż do Wiednia zaprasza Słony Magdy Gessler, która wybrała dla nas oryginalne naddunajskie parówki: delikatne frankfurterki oraz pikantne debreczenki. Nieco dalej zabierze nas Beirut z ulicy Poznańskiej: spróbujcie orientalnej sałatki z zielonymi szparagami, burakami i orzeszkami pistacjowymi oraz oryginalnej szakszuki, czyli jajek sadzonych z selerem naciowym i kozim serem. Wkładajcie słomkowe kapelusze, rozwijajcie kraciaste koce, zasiadajcie z nami do śniadania na trawie. Oferta jest obfita, a ceny umiarkowane. Wszystkie dania w cenie 5 i 10 zł. (tekst i informacje – www Gazety Wyborczej)


POLECANE KSIĄŻKI