„Kucharz doskonały”

Już jutro odbędzie się promocja „Kucharza doskonałego”, trzeciego tomu serii „Monumenta Poloniae Culinaria” (Polskie Zabytki Kulinarne) podczas Targów Książki Historycznej w Warszawie.
Po wydaniu przez Muzeum Pałac w Wilanowie dwóch książek kucharskich z XVII wieku trafia teraz do rąk Czytelników książka napisana w wieku XVIII.

Zamiast lubującej się w smakowych kontrastach, iluzjach i konceptach kuchni barokowej opisuje ona już sztukę kulinarną epoki klasycyzmu i oświecenia. Wielądko oparł swe dzieło na najpopularniejszej francuskiej książce kucharskiej z tego okresu, przeznaczonej dla kucharek ze środowisk mieszczańskich. Mieszczańska kuchnia francuska została przez niego przedstawiona jako elitarna kuchnia europejska. Choć tekst Wielądki jest o wiele lepiej zrozumiały od treści książek z XVII wieku, to „Kucharz doskonały” ciągle kryje wiele tajemnic, a nasze wrażenie rozumienia skomplikowanego tekstu jest często złudne. I trudno, by było inaczej, skoro nie rozumiał go często nawet i sam autor… Wielądko, który w chwili pisania „Kucharza doskonałego” był kulinarnym amatorem, z czasem stał się jednak znawcą i koneserem. Ale to już materiał na kolejną opowieść… 1 XII  10.00 Arkady Kubickiego – spotkanie z „Kucharzem doskonałym”. O książce Wielądki, jej opracowaniu i wydaniu opowiedzą Jarosław Dumanowski i Aleksandra Kleśta-Nawrocka, a oparte o historyczne wzorce potrawy do degustacji przygotuje Maciej Nowicki.

reklama