Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

„Kucharz doskonały”


30 listopada 2012 Newsfood redakcja
Już jutro odbędzie się promocja "Kucharza doskonałego", trzeciego tomu serii "Monumenta Poloniae Culinaria" (Polskie Zabytki Kulinarne) podczas Targów Książki Historycznej w Warszawie. Po wydaniu przez Muzeum Pałac w Wilanowie dwóch książek kucharskich z XVII wieku trafia teraz do rąk Czytelników książka napisana w wieku XVIII.

Zamiast lubującej się w smakowych kontrastach, iluzjach i konceptach kuchni barokowej opisuje ona już sztukę kulinarną epoki klasycyzmu i oświecenia. Wielądko oparł swe dzieło na najpopularniejszej francuskiej książce kucharskiej z tego okresu, przeznaczonej dla kucharek ze środowisk mieszczańskich. Mieszczańska kuchnia francuska została przez niego przedstawiona jako elitarna kuchnia europejska. Choć tekst Wielądki jest o wiele lepiej zrozumiały od treści książek z XVII wieku, to „Kucharz doskonały” ciągle kryje wiele tajemnic, a nasze wrażenie rozumienia skomplikowanego tekstu jest często złudne. I trudno, by było inaczej, skoro nie rozumiał go często nawet i sam autor… Wielądko, który w chwili pisania „Kucharza doskonałego” był kulinarnym amatorem, z czasem stał się jednak znawcą i koneserem. Ale to już materiał na kolejną opowieść… 1 XII  10.00 Arkady Kubickiego – spotkanie z „Kucharzem doskonałym”. O książce Wielądki, jej opracowaniu i wydaniu opowiedzą Jarosław Dumanowski i Aleksandra Kleśta-Nawrocka, a oparte o historyczne wzorce potrawy do degustacji przygotuje Maciej Nowicki.


POLECANE KSIĄŻKI