Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Kuchenne niespodzianki na pokładzie samolotów KLM


28 czerwca 2013 Newsfood redakcja
Linie KLM słyną z organizowania niespodzianek dla swoich klientów. Pasażerowie lotu do Hong Kongu zostali mile zaskoczeni kolacją przygotowaną przez słynnego holenderskiego szefa kuchni Richarda Ekkebus, który wszystkie dania przygotował w czasie lotu na pokładzie samolotu.

Kolacja przygotowana przez Richarda Ekkebus była ostatnim etapem kwalifikacji na Certyfikowanego Master Szefa, który jest najwyższym tytułem przyznawanym profesjonalistom w holenderskiej gastronomii. Komisja w składzie znamienitych holenderskich szefów kuchni ogłosiła, że Ekkebus zdał pomyślnie kolejny etap egzaminu przeprowadzony wyjątkowo na pokładzie samolotu. Richard Ekkebus od grudnia 2012 roku jest odpowiedzialny za komponowanie posiłków serwowanych pasażerom Klasy Biznes linii KLM. Richard Ekkebus Kolacja dla pasażerów linii KLM przygotowana przez Richarda składała się  z następujących elementów: Przystawka • Białe szparagi z homarem, serwowane z dressingiem z pomarańczy, marchewek i musztardy • Ceviche z bogactwem pomidorów i arbuza zwieńczone hiszpańską szynką Bellota i chrupiącymi pomidorami na zakwasie Danie główne • Holenderski filet z soli podany z krabami z Morza Północnego, z konfiturą z kalafiora i typowymi holenderskimi Opperdoes z ziemniaków i wodorostów • Gulasz cielęcy: duszona cielęcina w kremowym sosie, otulona letnimi warzywami i spaghetti oraz obsypana grzybami Deser • Panna cotta z czarnym pieprzem i czerwonymi porzeczkami marynowanymi w hibiskusie • Ciasto czekoladowe z kremem brulée i ciemną czekoladą ganache Egzamin końcowy Richarda Ekkebus odbędzie się w restauracji Amber** w Hong Kongu, w czasie którego specjalnie powołana komisja oceni ponad 100 aspektów kulinarnego kunsztu Richarda. Na początku tego roku linie KLM otrzymały wyróżnienie Skycanner’s European Airline Food Awards w kategorii lotów długodystansowych. KLM od lat serwuje w Klasie Biznes posiłki komponowane przez najsłynniejszych holenderskich szefów kuchni łącząc ich siły z doświadczeniem znanych sommelierów. Holenderskie linie lotnicze dużą wagę przykładają również do wysokiej jakości składników, na bazie których przygotowywane są posiłki serwowane na pokładzie (w Klasie Ekonomicznej kanapki przygotowywane są wyłącznie z organicznego pieczywa). Na szczególną uwagę zasługuje menu w Klasie Biznes, które zmienia się co tydzień, a podróżni mają do wyboru np. duszoną dziczyznę lub dorsza w curry w sosie kokosowo-cytrynowym.


POLECANE KSIĄŻKI