Kuchnia etiopska na festiwalu Afrykamera

materiały prasowe

Co roku festiwal AfryKamera przybliża Polakom kulturę jednego z krajów afrykańskich. Bohaterem tegorocznej odsłony jest Etiopia. W ramach prezentacji kraju odbędą się m.in. warsztaty kuchni etiopskiej, które poprowadzi doświadczony kucharz i znawca Etiopii, Yonas Bekele Fresenbet.|Co roku festiwal AfryKamera przybliża Polakom kulturę jednego z krajów afrykańskich. Bohaterem tegorocznej odsłony jest Etiopia. W ramach prezentacji kraju odbędą się m.in. warsztaty kuchni etiopskiej, które poprowadzi doświadczony kucharz i znawca Etiopii, Yonas Bekele Fresenbet.|Co roku festiwal AfryKamera przybliża Polakom kulturę jednego z krajów afrykańskich. Bohaterem tegorocznej odsłony jest Etiopia. W ramach prezentacji kraju odbędą się m.in. warsztaty kuchni etiopskiej, które poprowadzi doświadczony kucharz i znawca Etiopii, Yonas Bekele Fresenbet.|Co roku festiwal AfryKamera przybliża Polakom kulturę jednego z krajów afrykańskich. Bohaterem tegorocznej odsłony jest Etiopia. W ramach prezentacji kraju odbędą się m.in. warsztaty kuchni etiopskiej, które poprowadzi doświadczony kucharz i znawca Etiopii, Yonas Bekele Fresenbet.|Co roku festiwal AfryKamera przybliża Polakom kulturę jednego z krajów afrykańskich. Bohaterem tegorocznej odsłony jest Etiopia. W ramach prezentacji kraju odbędą się m.in. warsztaty kuchni etiopskiej, które poprowadzi doświadczony kucharz i znawca Etiopii, Yonas Bekele Fresenbet.
Kuchnia etiopska to bogactwo smaków i aromatów niespotykanych dotąd na polskich stołach. Dzięki swojej niepowtarzalności oraz użyciu wyjątkowych ziół i przypraw cieszy się sławą jednej z najsmaczniejszych na świecie.  Warsztaty poprowadzi Yonas Bekele Fresenbet, doświadczony kucharz i obywatel świata. Kubki smakowe „zostawił” w Etiopii. Naukę gotowania pobierał w domu rodzinnym oraz u szefów kuchni między innymi w restauracji etiopskiej TOUKOUL w Brukseli. Lubi jeść, próbować różnych kuchni, eksperymentować, uczyć się, śmiać się i bawić. Na warsztatach kuchni etiopskiej pokaże kilka najbardziej popularnych dań, takich, które goszczą w każdym etiopskim domu. Uczestnicy warsztatów nauczą się jak przygotować yndżerę, mysyr czyli pikantną soczewicę czerwoną, łagodną pastę z grochu oraz daniemięsne. Poznają również przyprawy jakich używa się w kuchni etiopskiej oraz tradycyjnie przygotować herbatę po etiopsku. Oprócz zbioru kilku przepisów, zapewnimy niepowtarzalną atmosferę oraz opowieści o tradycji i kulturze jedzenia. Podstawą kuchni etiopskiej jest yndżera – placek o konsystencji naleśnika, smaku polskiego prawdziwego chleba pieczonego na zakwasie. Może być przyrządzany z tiefu ( znanego w Polsce pod nazwą miłka abisyńska) oraz innych zbóż. Na yndżerę wykładane są pozostałe potrawy: mięsne i warzywne wraz z sosami. Yndżera w kuchni etiopskiej pełni też funkcję widelca lub łyżki. Urywając kawałek ciasta yndżery, nabieramy nim do ust inne dania. Unikatowość kuchni etiopskiej polega również na wspólnym biesiadowaniu. Można zamówić kombinację wielu dań i jeść je w dwie lub więcej osób. W Etiopii jest to sposób spędzania czasu, rozmowy, zawierania znajomości. Etiopia jest też ojczyzną kawy i to kawa właśnie, przyrządzana w specjalny sposób, jest zwieńczeniem każdego posiłku. Warsztaty kuchni etiopskiej odbędą się w ramach 10. edycji Festiwalu Filmów Afrykańskich Afrykamera, który w terminie 21-26 kwietnia zagości w największych miastach Polski.  W programie znalazły się znakomite filmy nagradzane na najważniejszych festiwalach filmowych na świecie, spotkania z reżyserami, warsztaty, wystawy i slajdowiska, m.in. dwa filmy nominowane do OSCARA: „Timbuktu” w reż. Abderrahmane Sissako oraz znakomity dokument „Virunga” w reż. Orlando von Einsiedel. Więcej na temat warsztatów tutaj.

reklama