Kuchnia PL

Z okazji objęcia przez Polskę prezydencji powstała specjalna publikacja promująca oryginalne polskie przepisy.
Łopatka jagnięca „Sous Vide” z puree z jabłek i pieczonym selerem mrożony nugat orzechowym z sandomierskimi jabłkami, czy gaspacho truskawkowe z jogurtem. Tak przedstawia się menu kuchni polskiej proponowane w oficjalnej publikacji prezydencji dla smakoszy.

reklama

Odrzućmy utarte ścieżki (pierogi, bigos, schabowy…) i zagłębmy się na chwilę w tajemniczy świat naszych narodowych potraw! Towarzyszyć nam będzie szesnastu szefów kuchni z najlepszych lokali w Polsce, w tym trzech oczarowanych naszymi przepisami cudzoziemców.

Jedzenie należy do najprzyjemniejszych elementów życia. Narodowa kuchnia zaś stanowi nieodłączny element tożsamości kulturowej. Często przez pryzmat tego, co można zjeść w danym kraju, budujemy sobie jego wizerunek. Okres prezydencji pozwala nie tylko na współtworzenie polityki europejskiej, ale także na rozszerzanie kulinarnych gustów Europejczyków. Oprócz dobrze znanych „marek”, jak bigos, czy pierogi, Polska ma wiele do zaoferowania zagranicznym amatorom dobrego smaku.

Swoje propozycje dań przygotowanych na bazie tradycyjnych polskich składników przygotowało szesnaścioro wybitnych kucharzy. Warto dodać, że podzielili się oni swoją wiedzą honorowo, mając na uwadze promocję Polski i jej kuchni w Europie. Wśród zaproponowanych przez nich motywów przewodnich znajdziemy wszystko to, co w polskim menu najważniejsze – od ogórków kiszonych począwszy, poprzez truskawki, mak, jabłka, aż do różnych rodzajów mięs – kaczki, dziczyzny, jagnięciny, czy ryb. Nie mogło także zabraknąć króla polskich stołów, czyli ziemniaka, a także naszego sztandarowego produktu regionalnego chronionego przez prawo unijne, czyli oscypka.

„Kuchnia PL”, bo tak zatytułowana jest ta publikacja, jest częścią materiałów informacyjnych przygotowanych z okazji polskiej prezydencji w Radzie Unii Europejskiej. Już teraz ministerstwa i polskie placówki dyplomatyczne na całym świecie zamówiły ponad 20 tysięcy drukowanych egzemplarzy tego nietypowego przewodnika po polskiej kuchni.

Każdy może ponadto bezpłatnie pobrać ją z oficjalnej strony internetowej www.pl2011.eu w dwóch wersjach językowych (polskiej i angielskiej). Całość stylizowana jest na stary notatnik kulinarny bogato ilustrowany oryginalnymi rysunkami.

Z publikacji dowiemy się również, jaki jest kontekst kulturowy prezentowanych dań i składników, co może być szczególnie przydatne dla zagranicznych gości. Dodatkową zaletą przewodnika jest fakt, że z uwagi na uniwersalny charakter będzie mógł służyć promocji naszego kraju również po zakończeniu półrocznego okresu przewodnictwa w Unii Europejskiej.

Nie pozostaje nam zatem nic innego, jak spróbować proponowanych dań. Smacznego!

PUBLIKACJA DO OBEJRZENIA ONLINE TU!