Kuchnia staropolska na Zamku w Pieskowej Skale

Stanisław Czerniecki, autor „Compendium ferculorum albo zebrania potraw”, najstarszej polskiej książki kucharskiej, w swym długim i pracowitym życiu służył m.in. Janowi Wielopolskiemu, właścicielowi zamku w Pieskowej Skale. Z tej okazji Muzeum na Wawelu oddział w Pieskowej Skale zaprasza na VIII Dni Kultury Staropolskiej poświęcone staropolskiej kuchni. W programie opowieści, spotkania, zabawy i degustacje:

reklama

Kuchnia staropolska na Zamku w Pieskowej Skale, 15-16 VI VIII Dni Kultury Staropolskiej

Sobota 15.06: 10.00-18.00 – Stół sarmacki – pokaz naczyń i zastaw ze zbiorów Zamku Królewskiego na Wawelu, sala na parterze zamku 10.00-18.00 – Wiesz czym to pachnie – zabawa z rozpoznawaniem ziół i przyprawy, dziedziniec zewnętrzny 10.30-10.55 – Compendium Ferculorum, O najstarszej polskiej książce kucharskiej i związkach jej autora z Pieskowa Skałą opowiada kustosz zamku Olgierd Mikołajski: sala na parterze zamku 11.00-11.10 – Przepisy kulinarne z Compendium Ferculorum – czyta kustosz zamku Olgierd Mikołajski, dziedziniec wewnętrzny 11.10-11.35 – Występy Zespołu Muzyki Dawnej i Tańca im Matki Zofii Czeskiej z Gimnazjum Sióstr Prezentek w Krakowie, dziedziniec wewnętrzny 11.45-12.10 – Porcelana cenniejsza niż złoto? O fajansach, porcelanie i szkle opowiada kustosz działu porcelany Dorota Gabryś, sala na parterze zamku 12.20-12.30 – Przepisy kulinarne z Compendium Ferculorum – czyta kustosz zamku Olgierd Mikołajski, dziedziniec wewnętrzny 12.30-12.55 – Występy Zespołu Muzyki Dawnej i Tańca im Matki Zofii Czeskiej z Gimnazjum Sióstr Prezentek w Krakowie, dziedziniec wewnętrzny 13.00-13.25 – Pieprznie i szafranno moja Mościa Panno, O „podręcznym” zestawie przypraw w kuchni staropolskiej opowiada Ewa Mikołajska, sala na parterze zamku 13.30-13.55 – Porcelana cenniejsza niż złoto? O fajansach, porcelanie i szkle opowiada kustosz działu porcelany Dorota Gabryś, sala na parterze zamku 14.00-14.25 – Compendium Ferculorum , O najstarszej polskiej książce kucharskiej i związkach jej autora z Pieskowa Skałą opowiada kustosz zamku Olgierd Mikołajski,: sala na parterze zamku 14.30-14.40 – Przepisy kulinarne z Compendium Ferculorum – czyta kustosz zamku Olgierd Mikołajski, dziedziniec wewnętrzny 14.40-15.10 – Występy Zespołu Muzyki Dawnej i Tańca im Matki Zofii Czeskiej z Gimnazjum Sióstr Prezentek w Krakowie, dziedziniec wewnętrzny 15.15-15.40 – Pieprznie i szafranno moja Mościa Panno, O „podręcznym” zestawie przypraw w kuchni staropolskiej opowiada Ewa Mikołajska, sala na parterze zamku 15.50-16.00 – Przepisy kulinarne z Compendium Ferculorum – czyta kustosz zamku Olgierd Mikołajski, dziedziniec wewnętrzny 16.00-16.30 – Występy Zespołu Muzyki Dawnej i Tańca im Matki Zofii Czeskiej z Gimnazjum Sióstr Prezentek w Krakowie, dziedziniec wewnętrzny Niedziela: 10.00-18.00 – Stół sarmacki – pokaz naczyń i zastaw ze zbiorów Zamku Królewskiego na Wawelu, sala na parterze zamku 10.00-18.00 – Wiesz czym to pachnie – zabawa z rozpoznawaniem ziół i przyprawy, dziedziniec zewnętrzny 10.00-17.30 – Słowo i Smak czyli Compendium Ferculorum – kuchnia staropolska na zamku w Pieskowej Skale – pokaz gotowania potraw staropolskich połączony z degustacją potraw,w wykonaniu restauracji Pod Aniołami, dziedziniec zewnętrzny 10.45, 12.45, 14.45, 16.45 – Degustacja przysmaków kuchni staropolskiej 10.00-17.30 – Rozmowy o polskich tradycjach kulinarnych, dziedziniec zewnętrzny prowadzi prof. Jarosław Dumanowski 11.00, 13.00, 15.00, 17.00 – Szafran, imbir i rozmaryn. Zapomniany smak kuchni staropolskiej. Dziedziniec zewnętrzny, opowiada prof. Jarosław Dumanowski 10.00-17.30 – Warsztat piernikowy dla dzieci, dziedziniec zewnętrzny 18.15-19.30 – Spektakl poetycko-muzyczny: Najsmaczniejsza poezja staropolska w wykonaniu Jerzego Zelnika i zespołu muzyki dawnej Camerata Cracowia, dziedziniec wewnętrzny