Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Kulinarne podróże z pomarańczami. Włoska sałatka z pomarańczy, czerwonej cebuli i orzechów

Składniki:

  • sałata lodowa
  • pomarańcze 2 średniej wielkości
  • czerwone cebule 2 duże
  • orzechy włoskie 200 g
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • ocet winny 1 łyżka
  • sól, cukier do smaku

7 lipca 2014 Newsfood Monika Stachura
123rf.com
Jak smakują podróże? Zapraszamy na pomarańcze. Pierwszym przystankiem podróży będzie Rzym i Park Savello, zwany kiedyś Ogrodem Pomarańczy.

Tutaj Fellini nakręcił część Nocy Cabirii i to z tarasu tego parku rozciąga się widok na Tybr, Trastevere i Forum Boarium, a w oddali można zobaczyć kopułę Bazyliki św. Piotra. To ulubione miejsce spotkań zakochanych, zauroczy was grą cieni drzewek pomarańczowych, ciszą i spokojem. Włoska sałatka z pomarańczy, czerwonej cebuli i orzechów

Sposób przygotowania:

  • Obierz pomarańcze. Przy użyciu ostrego noża pozbądź się też białej skórki i podziel owoce na cząstki.
  • Do umytej, odsączonej i podzielonej na mniejsze kawałki sałaty dodaj pomarańcze, orzechy i posiekaną w piórka cebulę.
  • Z oliwy, octu winnego, soli i cukru przygotuj dressing. Wymieszaj z pozostałymi składnikami.
źródło: Travelplanet.pl

POLECANE KSIĄŻKI