Kulinarny Rajd Mistrzów w Haston City Hotel

W dniach 8–9 listopada 2012 roku w nowopowstałym Haston City Hotel we Wrocławiu staną w szranki najlepsi kucharze w kraju.
W ogólnopolskim konkursie będzie uczestniczyło 12 ekip kucharskich składających się z szefa i pomocnika, wyłonionych na podstawie konkursu zgłoszeń. Kucharze rozpoczną swoje zmagania 9 listopada o godzinie 9.00, a zakończą około godziny 14.00. Ogłoszenie wyników i uhonorowanie zwycięzców nastąpi na wieczornej Gali o godz. 20.00 . Nagrodą w konkursie za zajęcie I miejsca jest 10.000,00 zł brutto plus nagrody rzeczowe , za zajęcie II miejsca 7.000,00 zł brutto plus nagrody rzeczowe i za zajęcie III miejsca 3.000,00 zł brutto plus nagrody rzeczowe. Każda ekipa konkursowa w dniu konkursu będzie musiała wystąpić w zmaganiach konkursowych dwa razy. Pierwszy raz o godzinie 9:00 wszystkie ekipy staną do zmagań konkursowych równocześnie i przez 10 minut luzować będą po trzy flądy (zadanie dla szefów ekip) oraz kroić prawidłowo i zgodnie ze sztuką kulinarną warzywa w; julienne, brunoise, emince, macédoine, a także ziemniaki na sposób; cocottes, rissolleés (zadanie dla kucharzy pomocników). Wszystkie warzywa i ziemniaki będą wcześniej obrane i umyte. Wszystkie warzywa i ziemniaki będą musiały być w czasie 10 minut obrane lub uformowane. Druga część konkursu rozpocznie się o godzinie 10:00 a zmagania konkursowe toczyć się będą na czterech stanowiskach zgodnie z kolejnością wylosowaną przez uczestników konkursu w dniu 8 listopada 2012 roku (czwartek) Każda ekipa otrzyma 10 minut przed rozpoczęciem pracy na rozłożenie drobnego sprzętu oraz produktów i zaznajomienie się z wyposażeniem dostarczonym przez organizatora. Każda dwuosobowa ekipa uczestnicząca w konkursie , obowiązkowo musi wykonać potrawę w formie : PRZEKĄSKI CIEPŁEJ – z obowiązkowym użyciem fileta z łososia , małż bouchot lub hiszpańskich i szafranu dla 8 osób podaną wyłącznie na talerzach dostarczonych przez organizatora (talerz płaski Ø30 cm) DANIA GŁÓWNEGO – z obowiązkowym użyciem górki cielęcej z kością , winogrona i mięty dla 8 osób podaną wyłącznie na talerzach dostarczonych przez organizatora (talerz płaski Ø30 cm) Gwiazdy wieczoru to oczywiście Kucharze oraz wręczający wyróżnieniaPrezydent Wrocławia- Pan Rafał Dutkiewicz, który objął Patronat Honorowynad Konkursem. Oprawę muzyczną uświetni swoim występem Zbigniew Wodecki, wspierający wszystkie Gwiazdy na scenie. Nad prawidłowym przebiegiem kulinarnych potyczek będzie czuwało szacowne Jury pod przewodnictwem Pana Jerzego Pasikowskiego, w skład którego wchodzić będą: Pan Robert Sowa, Pan Marcin Budynek, Pan Joseph Seeletso oraz prowadzący cały konkurs Pan Karol Okrasa. Gościem specjalnym konkursu i jurorem jednocześnie, będzie Pani Magda Gessler. Konkurs jest wytypowany do nominacji Kulinarnego Pucharu Polski.

reklama