Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Laureaci Wine & Food Noble Night 2012


25 września 2012 Newsfood redakcja
W minioną sobotę grono 1000 gości wyłoniło zwycięzców jubileuszowej 5. edycji festiwalu kulinarnego Wine & Food Noble Night. Po raz pierwszy w historii festiwalu dodatkową nagrodę dla restauracji przyznało Jury Profesjonalne w składzie: Adam Chrząstowski, Monika Kucia, Aurora Mazzuchelli, Paweł Oszczyk, Kurt Scheller.

Kategoria „Przystawka”: Miejsce I: Restauracja Mercato Miejsce II: L’Arc Varsovie Miejsce III: Flaming Restaurant Kategoria „Danie główne”: Miejsce I: Restauracja Mercato Miejsce II: Restauracja Biała Gęś Miejsce III: Flaming Restaurant Kategoria „Deser”: Miejsce I: Flaming Restaurant Miejsce II: Restauracja Amarylis Miejsce III: Restauracja Biała Gęś Nagroda Jury Profesjonalnego: Restauracja Mercato Mercato: W wystroju wnętrza postawiono na nowoczesność. Dominują tu wyraźne kolory zieleni i pomarańczy. Tutejsza kuchnia zachwyca kolorami świeżych warzyw oraz aromatami ziół i przypraw. Szef kuchni nie zapomniał o popularnym w ostatnim czasie trendzie kuchni slow food, który powoduje, że tutejszym specjałom nadano regionalnego charakteru. Dopełnieniem kuchni jest karta win, w której pozycje wyselekcjonowane zostały przez najlepszych semmelierów. Perełką w menu jest wołowina Kobe podawana z ziemniakami z miętą i sosem truflowym. Restauracja organizuje konkursy i warsztaty kulinarne oraz pokazy kuchni molekularnej.

Kuchnia: śródziemnomorska SZEF KUCHNI Adam Woźniak pracował w sopockich kuchniach Villi Hestia, Hotelu Haffner i Sheraton Sopot oraz restauracji St. George and Dragon w Londynie. Specjalizuje się w potrawach śródziemnomorskich, dodając do nich akcenty regionalne, jak na przykład w swoim popisowym daniu: domowym Papardelle z gęsiną, karmelizowaną szalotką i smardzami. Jako przykład najlepszego połączenia smaków podaje jednak wołowinę z foie graz z sosem truflowym. W kuchni chętnie używa czosnku, chilli i kolendry. Jego autorytetem jest Thomas Keller, który jako jedyny amerykański restaurator otrzymał 3 gwiazdki Michelin dla dwóch swoich restauracji jednocześnie.


POLECANE KSIĄŻKI