Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Le Targ


10 stycznia 2013 Newsfood redakcja
Już dziś od 11:00 będzie można odwiedzić - Le Targ - warszawskie targowisko na Saskiej Kępie, wokoło w internecie rozpętała się burza...
Le Targ ma być miejscem, gdzie będzie można kupić dobre, zdrowe tradycyjne jedzenie po przystępnych cenach o krótkim łańcuchu dystrybucji. To także ochrona i wspieranie rozwoju działalności drobnych producentów żywności. Tymczasem w internecie rozpętała się na jego temat burza: tych, którzy uważali, że jest „hipsterski” i tych, którzy uważali, ze potrzebny i … normalny. 
Dziś na Le Targu:
Pan Sandacz z rybami (jesiotr, sandacz, karp, dorsz, pstrąg, sielawa, stynka, okoń, flądra, łosoś, miętus, sieja, śledzie) – Kaszubska Koza z kozimi serami – kozidymki, sery długo dojrzewające, ser pijana koza, sery kozie podpuszczkowe krótko dojrzewające, kozie twarde sery z dodatkiem pszczelego pyłku i czarnuszki i wiele innych – Kozia Łąka – sery kozie dojrzewające, ser kozia chałwa, ser kozi typu ricotta, twarożki kozie, buncek wędzony kozi – Spółdzielnia Mleczarska Skarszewy – sery długo dojrzewające typu szwajcarskiego szeneker, sery długo dojrzewające typu holenderskiego amber, jogurt, kefir, maślanka oraz zsiadłe mleko produkowane wyłącznie ze świeżego, pasteryzowanego mleka wysokiej jakości. Jako jedne z nielicznych w kraju nie są stabilizowane mlekiem w proszku ani żadnymi innymi dodatkami jak skrobia, żelatyna – Pani Beata ze swojego gospodarstwa z Kurpiów przywiezie mleko krowie od szczęśliwych krów, mleko kozie, własną śmietanę, własne masło, także masło klarowane, jogurty, jaja kurze, jaja kacze, kaczki, gęsi, sery, wędliny, ale także własny chleb 100 żytni na zakwasie z mąki z pierwszego przemiału pochodzącej z lokalnego młyna – Dobra Kiszka – kiełbasy, kiszki, wędliny. Nie jest do nich wstrzykiwana woda, żadna chemia, powstają nie przez 2 dni, jak to się dzieje w wielkich zakładach, ale przez tygodnie. 100% mięsa w mięsie. – Wiatrowy Sad – 100% soki tłoczone z jabłek z własnych sadów, inne owoce pochodzą od zaprzyjaźnionych gospodarzy, nie są to spady, ale wartościowe owoce, dzięki temu sok się nie psuje, długo zachowuje świeżość, po otwarciu zachowuje świeżość przez 2 tygodnie w temperaturze pokojowej. Smaki: jabłko, jabłko-aronia, jabłko-seler, jabłko-gruszka, jabłko-rabarbar, jabłko-czerwona porzeczka, jabłko-marchew, jabłko-wiśnia, jabłko-czarna porzeczka, jabłko-burak, jabłko-mięta, pomidor-por, jabłko-czarny bez, jabłko-malina. – 100 żytni chleb na zakwasie od Elki KrólPrzetwory Marka Grądzkiego – konfitura z wiśni z gorzką czekoladą, delikatny mus z leśnych jabłek z cytryną i miętą, tradycyjna konfitura z truskawek, dzikie gruszki w zalewie słodko kwaśnej, gruszki konferencja słodko kwaśne z octem balsamicznym, powidła pomidorowe, tradycyjna konfitura z czereśni z agrestem, kiszenina- kiszone warzywa – seler,burak, kalafior,brukselka, papryka, kiszona kapusta w liściach z burakiem i jabłkiem zalana czerwonym winem, kiszone szparagi, szparagi w słodkiej zalewie, kiszone zielone pomidory – Przetwory Agnes WooMiodyRydze z WysowejDeski z orzecha BernOnTable – w różnych cenach
Szara Cegła , ul. Królowej Aldony 5
W każdy czwartek od 11:00 do 20:00 Niezależnie od pogody!

POLECANE KSIĄŻKI