W poniedziałek 8 lipca o 18:30 kuchnia+ zaprezentuje drugą serię "Annabel Langbein: kuchnia w stylu wolnym". Annabel Langbein zaprasza amatorów smacznego jedzenia i pięknych widoków do Nowej Zelandii. Autorka popularnych książek kucharskich wykorzystuje lokalne produkty od pobliskich wytwórców i... ze swojego ogrodu. W każdym odcinku Annabel odwiedza rolników i winnice, by zdobyć składniki do swoich pysznych dań. W sobotę 6 lipca o 18:00 kanał pokaże dokument "elBulli. Kuchnia to sztuka". Hiszpańska elBulli to jedna z najsłynniejszych restauracji na świecie. Prowadzona przez Ferrana Adrię zdobyła wszystkie najważniejsze wyróżnienia kulinarne, w tym trzy gwiazdki Michelina. W lokalu nie ma stałego menu, a mistrzowie kulinarni codziennie przeprowadzają eksperymenty, aby stworzyć potrawy, których jeszcze nikt nie przygotował. Czy w tym tkwi tajemnica ich sukcesu? W poniedziałek 1 lipca o 23:00 stacja zaprezentuje film z przeglądu kuchnia+ food film fest - "Mleko?". Pić czy nie pić? Oto jest pytanie. Mleko, jeden z podstawowych składników diety, w ostatnich latach stało się produktem kontrowersyjnym. Podzieleni na dwa obozy naukowcy i konsumenci prezentują skrajnie różne poglądy. Jedni bronią dobroczynnego działania napoju, drudzy wietrzą gigantyczny spisek mleczarskiego lobby, które zataja przed opinią publiczną prawdę o jego szkodliwości.