Majówka z nalewkami w Lublinie

Już w ten weekend można załapać się nazajęcia Szkoły Nalewek Tradycyjnych, Wieczór z nalewkami, Turniej nalewek „Mistrzowie i uczniowie” oraz otwarte warsztaty z nalewkami. |Już w ten weekend można załapać się nazajęcia Szkoły Nalewek Tradycyjnych, Wieczór z nalewkami, Turniej nalewek „Mistrzowie i uczniowie” oraz otwarte warsztaty z nalewkami.
Podczas zjazdu Szkoły Nalewek Tradycyjnych Mistrzowie Polskich nalewek zdradzą swoje sekrety.Można będzie zdobyć podstawy wiedzy z zakresu sztuki wytwarzania nalewek, wziąć udział w otwartych pokazach i warsztatach, degustować nalewki mistrzów i poznawać kresowe przysmaki, z których słynie Lubelszczyzna. Szkoła Nalewek Tradycyjnych Sobota 18 maja 2013  Program zajęć: 13.00 Waldemar Sulisz, Historia nalewek 13.30 Marek Dyrka, Nalewki wiosenne 14.00 Lech Cwalina, Radość pigwowania 14.30 Jan Babczyszyn, Karafki jako dzieła sztuki 15.00 Zwiedzanie IX Targów Eden 15.30 Zbigniew Sierszuła, Harmonia w nalewkach 16.00 Waldemar Sulisz, Podstawy sztuki wytwarzania nalewek 16. 30 Zbigniew Sierszuła, Nalewki w walce z nieuleczalnymi chorobami 17. 00 Czesław Jung, Mistrzowskie nalewki i ich sekrety 17. 30 Spotkanie z Jeanem Bosem, królewskim kucharzem z Brukseli 18. 00 Degustacja nalewek i kresowych przysmaków w Lubelszczyzny (wędliny dojrzewające, sało, konfitury kresowe, ciasteczka z nalewkami) Wieczór z nalewkami w Ulicach Miasta Sobota, 18 maja, godz. 19.00 Nalewki to fenomen kulturowy. W najlepszej postaci są nieosiągalne w oficjalnym obiegu. Skutecznie opierają się kulturze konsumpcyjnej. Tradycji ich wytwarzania nie zniszczył nawet komunizm. Zbigniew Sierszuła, nalewkarski mistrz z Warszawy opowie polskich nalewkach. Będziemy degustować kolejno 9 nalewek z jego Piwnicy i 9 potraw. Kolekcja: Mirabelka żółta, wiśnia, pigwa, morela, smorodina, czeremcha, tarnina, kwiat czarnego bzu, malina na orzechu. Turniej nalewek „Mistrzowie i uczniowie” Sobota 18 maja godz. 15  W konkursie po raz 4 swoje „dzieła” wystawiają Mistrzowie Polskich nalewek oraz ci, którzy dopiero poznają sekrety nalewkarstwa. Na czele kapituły stoi Jan Babczyszyn, prezes Polskiej Akademii Smaku. To doskonała okazja, żeby poddać nalewki ocenie, poznać Mistrzów, wymienić doświadczenia. Otwarte Warsztaty Sztukmistrzów Nalewek Niedziela 19 maja godz. 13  W programie: Wykłady, spotkanie z Mistrzami Polskich Nalewek, pokaz wyrobu nalewek pokaz gotowania potraw z kwiatów w wykonaniu Agnieszki Filiks z restauracji Siwy Dym. Zapisy, informacje o opłatach i miejsca spotkań  na wydarzeniu na facebooku. 

reklama