Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Makaron rządzi zdrowo


4 czerwca 2013 Newsfood redakcja
"Makaron Rządzi Zdrowo!" to kampania edukacyjna realizowana przez Polską Izbę Makaronu z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Jej celem jest edukowanie Polaków o wartościach odżywczych makaronu oraz promowanie zdrowego sposobu odżywiania się.

Bohaterem kampanii jest Edek Makaron, sympatyczny mieszkaniec kuchni, który musi zmierzyć się z krążącymi na swój temat plotkami. Postanawia raz na zawsze rozprawić się z negatywnymi stereotypami i walczyć o dobry wizerunek makaronu. Przy pomocy innych mieszkańców kuchni, rozpoczyna Makaronową Rewolucję. 423814_359093407446026_1555890353_n Makaron a sprawa polska, czyli garnek statystyki Najnowsze badania Instytutu Homo Homini na zlecenie Polskiej Izby Makaronu pokazują, że w Polsce makaron jest jednym z najczęstszych dodatków do dań. O jego rosnącej popularności może świadczyć fakt, że niemal połowa Polaków spożywa go nawet kilka razy w tygodniu. Co ciekawe, jemy go przede wszystkim we własnych domach. Makaron jest drugim najchętniej wybieranym przez Polaków dodatkiem do dań. 13% respondentów wybiera go częściej niż ryż (10%), kasze (7%), czy chleb (4%). Od lat pierwszą pozycję na tej liście zajmują tradycyjne polskie ziemniaki. Co ciekawe,makaron jako dodatek wykorzystywany jest 3 razy częściej przez mężczyzn, niż przez kobiety. Z badań wynika, że w Polsce makaron jest najczęściej spożywany w domowym zaciszu. To odpowiedź wybierana przez prawie 90% respondentów. Może to wynikać przede wszystkim z faktu, że w ogóle częściej stołujemy się w domach oraz że makaron jest postrzegany jako produkt, z którego można zrobić szybki, smaczny i domowy obiad. Makaron jest produktem spożywanym dosyć często. Prawie połowa Polaków (47%) je makaron kilka razy w tygodniu, a 2,62% nawet codziennie. 29% respondentów je makaron raz w tygodniu, 17% kilka razy w miesiącu. Niewiele ponad 2% nie je go wcale. Polacy coraz częściej wykorzystują makaron w swojej codziennej diecie. – To dobrze, ponieważ ma on m.in. właściwość powolnego uwalniania energii, co przydaje się każdemu z nas. Ponadto makaron jest doskonałym dodatkiem posiłków dla dzieci – jest łatwostrawny, a jego urozmaicone kształty i kolory przyciągają uwagę naszych pociech – mówi dietetyk Ewa Ceborska. Poza tym makaron bezjajeczny jest bardzo dobrym posiłkiem dla osób cierpiących na różnego typu schorzenia (np. hipercholesterolemia, nadciśnienie, a także kłopoty trawienne) i zmuszonych do stosowania bardziej rygorystycznej diety. Jednym slowem jedzmy makaron, bo warto! Odwiedź fanpage akcji: www.facebook.com/makaronrzadzizdrowo


POLECANE KSIĄŻKI