Składniki
- Makaron tagliatelle 600 g
- Łosoś wędzony 200 g
- Śmietana 30 % 500 g
- Estragon 1 pęczek
- Papryka czerwona 1 sztuka
- Cebula szalotka 50 g
- Ser parmezan tarty 100 g
- Wino białe 100 ml
- Pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania
Makaron tagiatelle ugotuj w osolonej wodzie. Cebulkę obierz i pokrój w kosteczkę. Paprykę czerwoną umyj i pokrój w drobną kostkę . Posiakaj estragon. Na oliwie z oliwek podsmaż cebulę, dodaj pokrojonego wcześniej łososia i podlej delikatnie białym winem. Wlej śmietanę i odparuj do konsystencji sosu. Pod koniec dodaj paprykę, zioła, przyprawy i delikatnie zagotuj. Makaron włóż do sosu, zamieszaj i chwilkę podgotuj na małym ogniu. Całość starannie ułóż na środku talerza. Posyp parmezanem i udekoruj świeżymi gałązkami estragonu.