Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

„Miłosna” kawa na Walentynki


11 lutego 2015 Newsfood sylwester.ciach
123rf.com
Badania potwierdzają, że nie tylko smak, ale i intrygujący zapach może wpływać na nasz popęd. Walentynki to doskonała okazja, aby się o tym przekonać. Prawdziwe pobudzenie zmysłów zapewni nam napój wzbogacony o dobroczynne składniki. Jakie dodatki pozwolą stworzyć nam „miłosny napar"?

Produkty wzmagające popęd płciowy stosowano już tysiące lat temu. O pobudzających właściwościach kawy przekonywali Turkowie. Napar uważano za tak silny afrodyzjak, że odmowa przyrządzenia go przez współmałżonka była traktowana jako podstawa do rozwodu. Bez względu na różnorodność preferowanych przez wieki produktów, istotna była ich wspólna właściwość – wpływ na poziom hormonów, skutkujący pobudzeniem i wyostrzeniem zmysłów. – Dotleniając naczynia krwionośne, kofeina stymuluje krążenie. Związek intensyfikuje doznania i zwiększa wrażliwość na bodźce. Substancja, blokując receptory adenozyny, eliminuje uczucie zmęczenia i przegania senność. Nie bez znaczenia pozostaje również intensywny i głęboki aromat kawy, który wyostrza powonienie – tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. Kawowy napar z imbirem, cynamonem i mlekiem kozim to jeden z najpopularniejszych afrodyzjaków na świecie. O jego  skuteczności i pobudzających właściwościach stanowi doskonała kompozycja dobroczynnych składników. Imbir stymuluje krążenie krwi i zwiększa reakcję organizmu na bodźce wewnętrzne. Według chińskich wierzeń zarówno świeży korzeń, jak i dodawana do potraw czy napojów sproszkowana przyprawa są silnymi afrodyzjakami. Cytrusowy zapach i lekko gorzkawy smak dobrze komponują się z aromatyczną, średnio paloną kawą. Zrównoważenie intensywności tego połączenia uzyskamy dzięki dodaniu słodko-korzennego cynamonu. Przyprawa ta stosowana jest przede wszystkim jako środek rozluźniający i zwiększający wrażliwość cielesną. Ostatni składnik „napoju miłości” – kozie mleko, dodaje nuty pikanterii, pozytywnie oddziałując na zmysły. Jak przygotować napój? Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy sproszkowany cynamon i świeżo starty imbir – całość gotujemy, aby napar nabrał aromatu przypraw. Wsypujemy kawę i parzymy ją przez ok. 3 minuty. Przelewamy do kubka i dodajemy ciepłe, spienione kozie mleko. Wielbicielom intrygujących połączeń doceniają kawa z dodatkiem wanilii i gałki muszkatołowej. Pierwsza z nich jako skuteczny afrodyzjak zdobyła kilkaset lat temu popularność tak wielką, że władze kościelne zabroniły duchownym jej spożywania. Dziś pełni rolę jednego z najpowszechniejszych dodatków do deserów czy napojów. W przypadku kawy wanilia może byś stosowana jako alternatywa dla cukru. Dzięki intensywnemu słodkiemu aromatowi dobrze skomponuje się z kawowymi nutami. Gałka muszkatołowa natomiast nada napojowi lekkiej goryczki. Nazywana dawniej „przyprawą kochanków” wzbogaci napar o rozgrzewające i pobudzające właściwości. Dzięki stymulowaniu układu nerwowego przyprawa ta intensyfikuje również doznania zmysłowe.


POLECANE KSIĄŻKI