Najlepsi szefowie świata na Suwalszczyźnie

Ruszyło Cook it Raw Polska: piętnastu najlepszych szefów kuchni świata do czwartku będzie poznawało smaki Suwalszczyzny. Ostatniego dnia wspólnie ugotują kolację z tych produktów, które najbardziej ich zainspirowały.
Po Japonii, Laponii i Włoszech przyszedł czas na Polskę: od 26 do 30 sierpnia specjaliści światowej spławy – tacy jak Albert Adria, Inaki Aizpitarte, Pascal Barbot, Claude Bosi, Mauro Colagreco czy Ana Ros – będą przyglądać się specyfice północno-wschodniego rejonu Polski. Pojawi się też Rene Redzepi, szef kopenhaskiej Nomy, obwołanej najlepszą restauracją świata. Cook it Raw jest projektem, który od lat pozwala wrócić do korzeni lokalnych kuchni i wspólnoty przy stole. Szefowie – przebywając przez parę dni w jednym miejscu – uczą się danego regionu, jego produktów i technik gotowania. W każdym ich ruchu – zbieraniu grzybów, polowaniu, gotowaniu – towarzyszą im najlepsi dziennikarze kulinarni świata: jest to więc również niezwykła promocja regionu. Dlaczego Suwalszczyzna? To mozaika kultur i religii i ojczyzna niezwykłych krajobrazów. To tu nadal kultywuje się tradycyjne techniki kulinarne: zarówno polskie, jak i np. tatarskie. Znajdując się z dala od silnie zurbanizowanych terenów jest idealnym źródłem zwierzyny łowieckiej, ryb, ptactwa, roślin i produktów. Jej biedna i prost kuchnia może być inspirująca dla najlepszych kucharzy świata. Przez parę następnych dni nauczą się więc robić sękacz, skosztują miodów z lokalnych pasiek, tradycyjnego chleba czy wędzonych sielaw.

reklama