Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

123rf
3 października 2011 in Newsfood by redakcja

Najlepsze gatunki kaw

Co roku wypija się jej ponad 400 mld filiżanek. Kawa – najprzyjemniejszy z naszych nałogów. Dzięki niej każdego dnia odkrywamy w sobie pokłady energii i chęci do działania. Z pasją i lubością wypróbowujemy nowe smaki i aromaty (a jest ich ponad 1000, więcej niż w winie). Relaks, regeneracja, rekreacja – to słowa najczęściej kojarzące się z kawą. Prawda jest jednak taka, że niewiele wiemy na jej temat. A wiele może nas zaskoczyć - pisze specjalnie dla Zwierciadło.pl - Przemek Słomiński, kierownik działu kawy i napojów coffeeheaven.

Kawa jest drugim najbardziej popularnym towarem, którym handluje się na świecie (za ropą naftową).

Na przykład fakt, że jest drugim najbardziej popularnym towarem, którym handluje się na świecie (za ropą naftową). Lub że kawowce rosły pierwotnie tylko w Etiopii i Jemenie, a odkrycia, że kawa nadaje się do spożycia przez człowieka, dokonano całkiem przypadkowo ponad tysiąc lat temu, kiedy pewien afrykański pasterz kóz z rejonu obecnej Etiopii zauważył, że zwierzęta z jego stada są znacznie bardziej ożywione, gdy żują jagody z drzew kawowca. Gdy ich sam spróbował – odkrył, że dały mu one niezwykłą energię i usunęły zmęczenie.  Zapraszamy więc na krótką podróż po kawowej krainie.

Garść wiedzy.

Zaczynając od podstaw, istnieją dwa najpopularniejsze gatunki kawy – Arabica i Robusta. Różnią się pochodzeniem, smakiem, aromatem – pierwsza jest łagodniejsza i delikatniejsza, druga zdecydowanie bardziej wyraźna, mocna i lekko kwaskowata. Arabikę uprawią się na większości plantacji w Afryce czy Brazylii, podczas gdy Robustę częściej można spotkać w Wietnamie czy na płaskowyżach Ugandy. Na rynku dostępne są zarówno kawy 100% danego gatunku lub mieszanki obu z nich – po to, by produkty finalny – kubek aromatycznej caffé latte zachwycił nas swoim bogactwem smaku. Smakoszom kaw mlecznych zdecydowanie radzimy sięgnąć po odpowiednio skomponowaną mieszankę, dzięki temu smak espresso będzie lepiej wyczuwalny i zbalansowany ze słodyczą jedwabiście spienionego mleka.

Najlepsi z najlepszych.

W poszczególnych gatunkach kawy można też wyodrębnić konkretne uprawy z konkretnych plantacji, z których ziaren przygotujemy ostateczną unikalną kompozycję smakową. Od kilku lat najlepsze z nich zdobywają prestiżowy tytuł Cup of Excellence – nazywany też często „kawowym Oskarem”.  Co roku oceniane są w nim kawy pochodzące z małych, rodzinnych plantacji  zlokalizowanych w 9 wiodących prym w produkcji kawy krajach – z Ameryki Środkowej i Południowej oraz z Afryki. Najlepsze z nich są następnie sprzedawane po zawrotnych sumach na aukcjach internetowych. Reguły konkursu są bardzo surowe. Ziarna wszystkich kaw musza być zbierane, selekcjonowane i przetwarzane ręcznie przy zachowaniu najwyższej staranności i wszelkich standardów obróbki. Prestiżowy tytuł zdobywa zaledwie garść biorących w konkursie kaw. Każda z nich jest wyjątkowa, perfekcyjnie dojrzała o pełnym body, przyjemnym aromacie i żywej słodyczy.

Oto kilka przykładowych kaw z tytułem Cup of Excellence:

  • Finca La Fany to wysokiej jakości Arabika, uprawiana w regionie Apaneca (Salvador) na niewielkiej rodzinnej plantacji położonej na zachodnim zboczu wulkanu Santa Ana. O jej wyjątkowości świadczy prestiżowa nagroda „Cup of Excellence”, ale również, niewielki zbiór, który rocznie nie przekracza 900kg. Kawa ta charakteryzuję się wyrazista kwaskowatością i zbalansowaną słodyczą, a swój doskonały charakter zawdzięcza, między innymi, wulkanicznym glebą na jakich rośnie.
  • Nicaragua La Picona – Właścicielem farmy jest Olga Marina González Cuadra. Obszar uprawny całego gospodarstwa to 24 ha. Pozostała część to obszar chroniony (góry). Od 2005 r. farma uczestniczy w programie Cup of Excellence. W 2005 r. zdobyła 1. miejsce, w 2006 r. – 17., a w 2009 r. – 4. Obecnie zajmuje się produkcją odmiany kawy Marcaturra. charakteryzuje się wyczuwalnym aromatem czekolady z domieszką słodkich bananów, karmelu i toffi.
  • MIG Buremera Rwanda to kawa odmiany Burbon pochodząca z Rwandy. Rośnie  w południowym regionie kraju, w okolicy miasta Huye, na wysokości 1800 m. n.p.m. W Cup of Excellence otrzymała od jury 84,45 punktów i  w klasyfikacji konkursowej znalazła się na 21 miejscu. Producentem tej konkretnej partii jest Nyirabuhoro Josephina,  należący do Multisector Investor Group Buremera. Spółdzielnia ta zrzesza ponad setkę farmerów z całego regionu Buremera leżącego w południowo-wschodniej części Rwandy.

Kawy posiadające tytuł Cup of Excellence to prawdziwe perły – rzadkie, trudno osiągalne i eksperckie produkty. Od czasu do czasu są jednak na wyciągnięcie ręki – można je skosztować w wybranych kawiarniach coffeeheaven. Najbliższa premiera będzie miała miejsce 18 października i będzie to MIG Buremera Bourbon. Szukając informacji, gdzie i kiedy można skosztować Cup of Excellence – kliknijcie na www.facebook.com/coffeeheaven – tam przed dniem premiery znajdziecie wszystkie wskazówki.


Jak utrzymać wakacyjny nastrój przez całe lato?

Okres urlopowy zaczął się na dobre, choć niestety, rzadko spędzamy całe wakacje na wyjeździe. Przez większą część lata chodzimy do pracy próbując poczuć wakacyjny klimat ...

Recepta na lęk? „Pokochaj swoje serce”

„Życie jest zaskakująco proste, gdy przestajemy je komplikować.” mówi Dagmara Skalska w swojej najnowszej książce „Pokochaj swoje serce” i przedstawia sposób na pokonanie lęku.
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI