Najlepsze gatunki kaw

123rf

Co roku wypija się jej ponad 400 mld filiżanek. Kawa – najprzyjemniejszy z naszych nałogów. Dzięki niej każdego dnia odkrywamy w sobie pokłady energii i chęci do działania. Z pasją i lubością wypróbowujemy nowe smaki i aromaty (a jest ich ponad 1000, więcej niż w winie). Relaks, regeneracja, rekreacja – to słowa najczęściej kojarzące się z kawą. Prawda jest jednak taka, że niewiele wiemy na jej temat. A wiele może nas zaskoczyć – pisze specjalnie dla Zwierciadło.pl – Przemek Słomiński, kierownik działu kawy i napojów coffeeheaven.
Na przykład fakt, że jest drugim najbardziej popularnym towarem, którym handluje się na świecie (za ropą naftową). Lub że kawowce rosły pierwotnie tylko w Etiopii i Jemenie, a odkrycia, że kawa nadaje się do spożycia przez człowieka, dokonano całkiem przypadkowo ponad tysiąc lat temu, kiedy pewien afrykański pasterz kóz z rejonu obecnej Etiopii zauważył, że zwierzęta z jego stada są znacznie bardziej ożywione, gdy żują jagody z drzew kawowca. Gdy ich sam spróbował – odkrył, że dały mu one niezwykłą energię i usunęły zmęczenie. Zapraszamy więc na krótką podróż po kawowej krainie. Garść wiedzy. Zaczynając od podstaw, istnieją dwa najpopularniejsze gatunki kawy – Arabica i Robusta. Różnią się pochodzeniem, smakiem, aromatem – pierwsza jest łagodniejsza i delikatniejsza, druga zdecydowanie bardziej wyraźna, mocna i lekko kwaskowata. Arabikę uprawią się na większości plantacji w Afryce czy Brazylii, podczas gdy Robustę częściej można spotkać w Wietnamie czy na płaskowyżach Ugandy. Na rynku dostępne są zarówno kawy 100% danego gatunku lub mieszanki obu z nich – po to, by produkty finalny – kubek aromatycznej caffé latte zachwycił nas swoim bogactwem smaku. Smakoszom kaw mlecznych zdecydowanie radzimy sięgnąć po odpowiednio skomponowaną mieszankę, dzięki temu smak espresso będzie lepiej wyczuwalny i zbalansowany ze słodyczą jedwabiście spienionego mleka. Najlepsi z najlepszych. W poszczególnych gatunkach kawy można też wyodrębnić konkretne uprawy z konkretnych plantacji, z których ziaren przygotujemy ostateczną unikalną kompozycję smakową. Od kilku lat najlepsze z nich zdobywają prestiżowy tytuł Cup of Excellence – nazywany też często „kawowym Oskarem”. Co roku oceniane są w nim kawy pochodzące z małych, rodzinnych plantacji zlokalizowanych w 9 wiodących prym w produkcji kawy krajach – z Ameryki Środkowej i Południowej oraz z Afryki. Najlepsze z nich są następnie sprzedawane po zawrotnych sumach na aukcjach internetowych. Reguły konkursu są bardzo surowe. Ziarna wszystkich kaw musza być zbierane, selekcjonowane i przetwarzane ręcznie przy zachowaniu najwyższej staranności i wszelkich standardów obróbki. Prestiżowy tytuł zdobywa zaledwie garść biorących w konkursie kaw. Każda z nich jest wyjątkowa, perfekcyjnie dojrzała o pełnym body, przyjemnym aromacie i żywej słodyczy. Oto kilka przykładowych kaw z tytułem Cup of Excellence:

reklama

  • Finca La Fany to wysokiej jakości Arabika, uprawiana w regionie Apaneca (Salvador) na niewielkiej rodzinnej plantacji położonej na zachodnim zboczu wulkanu Santa Ana. O jej wyjątkowości świadczy prestiżowa nagroda „Cup of Excellence”, ale również, niewielki zbiór, który rocznie nie przekracza 900kg. Kawa ta charakteryzuję się wyrazista kwaskowatością i zbalansowaną słodyczą, a swój doskonały charakter zawdzięcza, między innymi, wulkanicznym glebą na jakich rośnie.
  • Nicaragua La Picona – Właścicielem farmy jest Olga Marina González Cuadra. Obszar uprawny całego gospodarstwa to 24 ha. Pozostała część to obszar chroniony (góry). Od 2005 r. farma uczestniczy w programie Cup of Excellence. W 2005 r. zdobyła 1. miejsce, w 2006 r. – 17., a w 2009 r. – 4. Obecnie zajmuje się produkcją odmiany kawy Marcaturra. charakteryzuje się wyczuwalnym aromatem czekolady z domieszką słodkich bananów, karmelu i toffi.
  • MIG Buremera Rwanda to kawa odmiany Burbon pochodząca z Rwandy. Rośnie w południowym regionie kraju, w okolicy miasta Huye, na wysokości 1800 m. n.p.m. W Cup of Excellence otrzymała od jury 84,45 punktów i w klasyfikacji konkursowej znalazła się na 21 miejscu. Producentem tej konkretnej partii jest Nyirabuhoro Josephina, należący do Multisector Investor Group Buremera. Spółdzielnia ta zrzesza ponad setkę farmerów z całego regionu Buremera leżącego w południowo-wschodniej części Rwandy.

Kawy posiadające tytuł Cup of Excellence to prawdziwe perły – rzadkie, trudno osiągalne i eksperckie produkty. Od czasu do czasu są jednak na wyciągnięcie ręki – można je skosztować w wybranych kawiarniach coffeeheaven. Najbliższa premiera będzie miała miejsce 18 października i będzie to MIG Buremera Bourbon. Szukając informacji, gdzie i kiedy można skosztować Cup of Excellence – kliknijcie na www.facebook.com/coffeeheaven – tam przed dniem premiery znajdziecie wszystkie wskazówki.