Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Nowe menu degustacyjne w restauracji InAzia


13 maja 2013 Newsfood redakcja
Od piątku w restauracji InAzia spróbować można nowego menu degustacyjnego. Szef kuchni Marcin Sasin przygotował dwie wersje zestawów: 5-daniowy „Jedwabny Szlak” oraz 6-daniowe „Ulice Azji”.

Jak mówi Marcin Sasin, szef kuchni restauracji InAzia – „W każdej potrawie użyte zostały przyprawy, które są przeciwieństwem smakowym. Jeżeli do tuńczyka użyliśmy ostrej chili, to do sosu dodaliśmy cukier trzcinowy. Do kaczki z kolei podaliśmy bardzo delikatny młody groszek cukrowy a do sosu użyliśmy bardzo wyrazistego czerwonego curry”. W procesie przygotowania dań wykorzystano nowoczesne techniki, między innymi sous vide oraz elementy kuchni molekularnej. Dzięki temu dania są niesamowicie smaczne i oryginalne. 5-daniowe menu degustacyjne „Jedwabny Szlak”, serwowane w cenie 220 PLN od osoby, zawiera:

·       Pikantnego tatara z tuńczyka z zielonymi kiełkami i truflowym winegret

·       Sałatkę z kurczaka ‘wolego chowu’ z kokosem, trawą cytrynową i orzechami

·       Zupę z wołowiny i zielonego curry z makaronem ryżowym

·       Chrupiącego halibuta z bazyliowym sosem chili

·       Ciastko czekoladowe gianduie z likierem kawowym i lodami z białej czekolady

W skład 6-daniowego menuUlice Azji”, dostępnego w cenie 280 PLN od osoby, wchodzą:

·       Sałatka z jagnięciną, jogurtem, miętą, kolendrą, pudrem pistacjowym i chili

·       Łososia z kawiorem z cytryny z ogórkiem i sosem kolendrowym

·       Kwaśno-pikantna zupa z krewetek z pierożkami z krewetkami

·       Pierś kaczki sous vide z bok choy, groszkiem cukrowym i emulsją z czerwonego curry

·       Dorsz parowany w papierze ryżowym z orientalnymi warzywami i delikatnym sosem sojowym z imbirem

·       Sześć tartoletek z truskawkami z kardamonem i wanilią

 

 

W restauracji InAzia każdy miłośnik sztuki stołu odnajdzie wyjątkowe i bardzo osobiste przeżycie kulinarne. Autorem kreacji kulinarnych jest Marcin Sasin, pasjonat kulinariów i kultury Azji. Kwintesencją doznań kulinarnych w restauracji jest sztuką finiszu dania, która odbywa się na oczach gości i stanowi uzupełnienie kreatywnej wizji szefa kuchni. Menu restauracji kusi wykwintnymi potrawami południowo-wschodniej Azji, a zwłaszcza zapachami i smakami Tajlandii, Wietnamu, Singapuru, Chin i Indonezji.


POLECANE KSIĄŻKI