Molekularne „Przemiany”

Łukasz Konik
mat. prasowe

Jajko sadzone z mleka kokosowego i melona, galaretka z herbaty z pianką cytrynową czy lody o smaku jajecznicy i bekonu – jeśli chcecie się nauczyć tak gotować, przyjdźcie w niedzielę na warsztat Łukasza Konika.
Owe szokujące lody – to już kulinarny klasyk: warto obejrzeć jak omawia ich powstawianie na Youtube ich wynalazca, słynny szef kuchni Heston Blumenthal.

reklama

Albo posłuchać Łukasza Konika, który w ramach festiwalu Przemiany, Centrum Nauki Kopernik zaprasza na Śniadanie na Trawie.

W plenerowym laboratorium kulinarnym Łukasz poprowadzi pokaz, warsztaty oraz zaprosi na degustację potraw kuchni molekularnej, w której do tworzenia potraw potrzebny jest m.in. ciekły azot, komory próżniowe, homogenizery i inne skomplikowane maszyny.

Specjalnie dla Zwierciadło.pl Łukasz Konik opowiada o warsztacie.

Dlaczego kuchnia molekularna?

Festiwal Przemiany to jedno z trzech najważniejszych w tym roku wydarzeń zorganizowanych w ramach starań Warszawy o tytuł Europejskiej Stolicy Kultury 2016. Pomyślałem, że musimy z odpowiednim rozmachem wyciągnąć ludzi z domów i zaprosić ich właśnie z rana na „Śniadanie na Trawie” w troszkę innym niż zazwyczaj wydaniu.

Jakie sztuczki pokażesz podczas warsztatów?

Będzie zabawa m.in z ciekłym azotem. Obiecuję, że każdy będzie mógł się wcielić w rolę kucharza i mógł przygotować samodzielnie jedno z dań z menu.

Czy któreś z nich będzie można potem powtórzyć w domu?

Niektóre dania będzie można przygotować samodzielnie, chociażby jajko sadzone z mleka kokosowego oraz melona. Dla zaawansowanych „kucharzy” będzie zadanie domowe – zakładające wywabienie z łóżka drugiej osoby…

Czego będzie można spróbować?

Na początku będziemy serwować kawior z buraczków na grzance, jajko sadzone z mleka kokosowego oraz mango a na deser słynne lody o smaku jajecznicy i bekonu oraz wiele innych potraw, ale ich nazw ani składników nie zdradzę. Niech to będzie zachętą, żeby by przyjść na festiwal – koniecznie z całą rodziną!

Festiwal Przemiany odbędzie się w Warszawie w dniach 1-4 września. W programie imprezy znajdą się wydarzenia o charakterze artystycznym, naukowym, warsztatowym i dokumentalnym. Będą się one odbywać jednocześnie po obu stronach Wisły: w Centrum Nauki Kopernik, Cudzie nad Wisłą, na nadwiślańskim nabrzeżu i w starej części Pragi Północ.

Warsztaty Kuchni Molekularnej

prowadzący: Łukasz Konik

czas: 4 września, niedziela, 11-13.30

miejsce: Park Odkrywców